Dagstaptochten Vergnies

Dagstaptochten Vergnies

8-10 Dec 17Tijdens de kortste dagen van het jaar op stap in winters Henegouwen. Gezellig vanaf vrijdagavond. Zaterdag gewoon koud, droog en winderig. En 's avonds begon het te sneeuwen zodat het zondag een tocht in de sneeuw werd.

Erik Beerten, Hasselt

Jurn Verschraegen, Mechelen

Top

Rugzaktrektocht door de Hoge Venen van Jalhay naar Kalterherberg (D)

Rugzaktrektocht door de Hoge Venen van Jalhay naar Kalterherberg (D)

18-19 Nov 17Het was verzamelen geblazen aan de bushalte "Château Sage-Homme" in Jalhay. Vanaf daar loodste Marc ons onmiddellijk het bos in en even later glibberden we langs een modderig paadje over het hoogveen. Voor de middagpicknick konden we terecht in het café aan Baraque Michel wat, gezien de verrassend koude wind, geen overbodige luxe was. Na de middag stonden knuppelpaden en nog meer modder langs de Helle op het programma. Tenslotte bereikten we, via de uitgestrekte bossen, mooi voor het donker, het Duitse Kalterherberg en het gezellige hotel Hirsch. Op zondag trokken we door de bossen op Duits grondgebied en daarna in een boog rond het Belgisch militair domein van Elsenborn. Het GR-pad was volgens Marc soms te eentonig en daarom zocht hij stafkaartgewijs enkele minder begane paadjes en beekoversteekjes. We kwamen heelhuids aan in Rocherath, op tijd voor een drankje en voor de bus.

Johan Vereecke, Gent

Rudi Holans, Vechmaal

Top

Dagstaptocht Bassenge - Mont Saint-Pierre

Dagstaptocht Bassenge - Mont Saint-Pierre

11 Nov 17De Ronsers lieten zich niet afschrikken door wat gemiezer en ontdekten een prachtige streek! Van champignonkwekerijen in de mergelgrotten tot een bijna Alpien aandoend landschap getooid in herfstkleuren. Verrassend mooi allemaal!

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Dagstaptocht Court-Saint-Etienne

Wo 1 Nov 17

Catharina Pauwels, Lokeren

Gerard Druwé, Oostduinkerke

Top

Dagstaptochten Luxemburgtocht Beaufort (L)

29 Okt - 1 Nov 17

Luc van Beneden, Leuven

Annemie De Bruycker

Top

Rugzaktrektocht Baraque Fraiture - Hoge Ardennen

14-15 oktober 17

Johan Vereecke, Gent

 

Top

Dagstaptocht Lommel - Sahara en Blekerheide

Dagstaptocht Lommel - Sahara en Blekerheide

30 Sept 17Regen in de Sahara (!), bomen en bladeren in prille herfstgloed, paddestoelen die in omliggende bossen en paden als paddestoelen uit de grond rijzen in alle maten en kleuren- van kopspeld klein tot kwallen groot en temidden dit buitengewoon natuurschoon een indrukwekkende 30 m hoge uitkijktoren met gevels van touwen als lijnen in een duinenlandschap. Dit alles in de Lommelse Sahara en Blekerheide waar Kristien ons van een uitzonderlijk nooit eerder geziene paddenstoelenweelde in een kleurig herfsttapijt laat genieten - om stil van te worden....

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Dagstaptocht door Waals-Brabant op zoek naar de Dijle

Dagstaptocht door Waals-Brabant op zoek naar de Dijle

9 Sept 17Dagtocht langs de Dijle. Maar waar is zij, la Tyle? Na mooie uitzichten op weidse Brabantse akkers en slapende dorpjes komt zij uiteindelijk in zicht om al vlug weer weg te duiken in riante kasteeldomeinen. Kapelletjes geven onderdak aan heiligen zoals we ze niet kennen: een Sint Donatus gekleed als veldheer in Romeinse outfit, een Sint Rochus in een uitzonderlijk onzedige versie. Ook bijzonder, in het stationnetje La Roche is (te lezen) een spoorverandering van 2 naar 1, neen spoor 2 zeggen de locals, neen 'exceptionel voie 1 'zegt een omroepstem. Zo ontstaan er 2 kampen in onze groep, elk aan een ander spoor. Gelukkig is er René die ons als een goede ronservader vanop de Brug ons het juiste signaal geeft: spoor 2.

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Dagstaptochten Stavelot - Malmédy

Dagstaptochten Stavelot - Malmédy

2-3 Sept 17Kort voor het vertrek kregen we het bericht dat we een rivier moesten doorwaden. Wat krijgen we nu, het is toch geen bivaktocht van Debby? Het water stond te hoog. Hoe kan dat nu na zo een zomer? Was er dan geen brug wat verderop. Maar we zijn er allemaal doorgeweest. Het was wel wat frisjes maar het deed toch deugd met want het was best mooi wandelweer. Een mooi weekend ook met een verblijf in de jeugdherberg van Malmédy waar ik al lang niet meer geweest was.

Jan Fabri, Kontich

 

Top

Slappe fietstocht kreken en Zeeuws-Vlaanderen

Slappe fietstocht kreken en Zeeuws-Vlaanderen

24 Aug 17Fijn gezelschap en aangenaam fietsen in een omgeving die altijd mooi is. Middagpauze hielden we naast het kerkje van St.-Jan-In-Eremo. Het weer viel best mee, het eten in het restaurant na een dag in de natuur ook.

Karel Huyghebaert, Roeselare

 

Top

Fietskampeertocht Champfromier - Annecy - Champfromier (F)

Fietskampeertocht Champfromier - Annecy - Champfromier (F)

Ma 14 - Wo 23 Aug 17Een fietsvakantie in een prachtige streek met veel hellingen, indrukwekkende bergen in de verte, weinig cafeetjes, weinig kruidenierswinkeltjes, weinig gewone restaurants, gelukkig veel pizzeria's, veel zon, 1 zwaar onweer, fijne groep, geen lekke banden....

Guido Vermeir, Bredene

Micheline Van Straeten, Antwerpen en Jef Geelen, Wemmel

Top

Fietstrektocht fietsen rond Havelte (Drenthe, Nl)

Fietstrektocht fietsen rond Havelte (Drenthe, Nl)

Za 5 - Di 12 Aug 17De GPS van Marijke loodste ons vlekkeloos en 'hemelsbreed' van gewone heide naar 'betere' heide zijnde vergezichten met prachtige paarse struikheide in volle bloei, van hunebedden en bergen tot 26 m hoog naar pittoreske kanaaltjes en ontelbare bruggetjes in Giethoorn en Dwarsgracht, van ooievaars en allerlei eendengebroed naar schapen en stieren en opvallende zwarte koeien die hun witte vlekken geruild hadden voor witte brede strepen. Dit alles hemelsbreed in beeld! Hein, een nieuwe ronserman, deelde met ons zijn kennis over allerlei typische hollandse weetjes en hapjes. Helaas kon Jörg er vanwege een ernstig fietsongeval niet bij zijn... We duimden voor hem met spoedig herstel.

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Fietskampeertocht ViaRhona van Thonon-les-Bains (F) tot Lyon (F)

Fietskampeertocht ViaRhona van Thonon-les-Bains (F) tot Lyon (F)

Za 5 - Za 12 Aug 17Anneke Vanden Bergh leidde haar discipelen van Thonon-les-Bains via Genève en de Via Rhona naar Lyon. Prachtige omgeving en een tocht die qua bewegwijzering af en toe wat beter kon. Dat werd ruimschoots goedgemaakt door gezellige overnachtingsplaatsen en een aangenaam Ronsergezelschap.

Anneke Vanden Bergh, Sint-Juliaan

Jurn Verschraegen, Mechelen

Paul Plehier, Oosterzele

 

Top

Slappe fietstocht Waasland

Slappe fietstocht Waasland

4 Aug 17Vanuit Lokeren naar het Land van Waas. Freddy had opnieuw zijn best gedaan en toverde voor ons een pastorale fietstocht door een mooi groen landschap.


Karel Huyghebaert, Roeselare

 

Top

Fietstrektocht door Vlaams-Brabant naar Brussel

Fietstrektocht door Vlaams-Brabant naar Brussel

29-30 Juli 17Van de oude hoofdstad der Nederlanden naar de hoofdstad van Europa. Wij verlieten Mechelen langs de Brusselpoort. Via een grote omweg langs Kapelle-op-den-Bosch bereikten wij de gerenoveerde jh Brueghel naast de Kapellekerk. Voor de terugweg koos Jan een zuid-oostelijke route waarbij een beetje klimwerk niet werd geschuwd. Via Tervuren, Duisburg, Kampenhout enz. bereikten wij café De Brug in Boortmeerbeek waar wij voor de laatste keer bijtankten. Afdoende gelaafd stonden wij paraat voor de laatste 12 km naar de Nekker. Het was voor mij een aangename verrassing dat er nog zoveel gave landbouwland-schappen zijn zo dicht bij Brussel. De weergoden waren ons genadiger dan de voorspellingen hadden laten vrezen.

Frans Vermeulen, Mechelen

 

Top

Slappe fietstocht Moeskroen - Gruson, naar de hel van het Noorden

Slappe fietstocht Moeskroen - Gruson, naar de hel van het Noorden

21 Juli 17Fietstocht naar Gruson, een Frans dorp uit de prehistorie van de Ronsers in de jaren 60. Vandaag opnieuw naar Gruson, naar de Hel van het Noorden. Het werd een enige tocht! Onmogelijke paden, landwegen en kasseien, het meer van Héron, kasseien, en veel natuur, bos en vergezichten. Met vier waren we om van al dat moois te genieten. Volgend jaar staat deze tocht opnieuw op ons programma. Niet te missen!

Karel Huygebaert, Roeselare

 

Top

Fietstrektocht Thiérache & Avesnois (F)

Fietstrektocht Thiérache & Avesnois (F)

20-23 Juli 17We fietsten in een streek die zo verlaten was dat we met moeite één open café per dag vonden. Gelukkig was er 's avonds geen gebrek aan wijn en cider. Fietsers zijn hier zo zeldzaam dat één Nederlandse per fiets als een magneet een peleton Ronsers aantrok... Fietspaden zijn hier onbekend, maar tal van rustige wegen compenseren dit. De hoeveelheid eten was wisselend: terwijl de eerste avond nog een kurk in stukjes werd gesneden om de illusie van eten te scheppen, hadden we de laatste dag moeite om alle overschotten van het ontbijt op te krijgen. De groepsgeest was even sterk als de kerken en de sfeer zo goed als het weer op onze nationale feestdag.

Yves Vincent, Aalst

Wauter Dobbelaere, Beernem

Top

Dagstaptochten Han-sur-Lesse

Dagstaptochten Han-sur-Lesse

15-16 Juli 17Kristien en Han verrasten ons met tentendorpen op palen, grotten met oorverdovende kannonnenknallen, dikbillen hazelwormen en de wet van Murphy, een sprankelende Lesse en Lomme, Don Quichot op een recycled biz-art ijzeren paard, ingepakte frietjes passerend ons alziend oog op het terras van de gite, Rocheforkes met rugnummer 6, 8 en 10 en als kers op de taart een bont gezelschap ronsers van 10!

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Dagstaptocht Holsbeek, wandelen in het Hageland

Dagstaptocht Holsbeek, wandelen in het Hageland

9 Juli 17De Ronsers verkenden de trage wegen rond Holsbeek en ontdekten de vallei van de Winge en de holle wegen van het Chartreuzenbos. Het waterkasteel van Horst zorgde voor het laven van de dorstigen en even verder leek het alsof we op culinaire dagstaptocht was toen het ambachtelijk ijs gul over de toonbank ging. De afscheidspint nuttigden we in het woonzorgcentrum Sint-Margaretha waar we werden binnengehaald alsof we de prestaties van de eerste bergetappe van de Tour de France die er werd uitgezonden hadden geëvenaard.

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Dagstaptocht natuur in en rond Leuven

Zo 2 Juli 17

Catharina Pauwels, Lokeren

 

Top

Fietstrektocht "Kier ne kier were", met de neus in de wind!

Fietstrektocht "kier ne kier were", met de neus in de wind!

24-25 Juni 17Kier ne kier were... tel kwit geraakt oeveul kiere... Heen stevig op de pedalen getrapt om met de neus in de wind de gierende windstoten en flapperende vaandels te trotseren. Net niet van de fiets geblazen. Na 73 km 't zeitje in zicht. Oef! In de Peerdevisser warm onthaal door M en M.J . Zondag terug, wind in de rug. Zwevend. Zonnig. Zorgeloos. Klappende roosjes, sierlijk buigende grashalmen langs bermen en waterwegen vervolledigen de idyllische fietsterugtocht.

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Rugzaktrektocht Valle Maira (I)

Rugzaktrektocht Valle Maira (I)

Do 22 - Vrij 30 Juni 17De Ronsers overtroffen zichzelf op diverse gebieden. Het afgelegen Valle Maira ontplooide zich niet alleen als een prachtig wandelgebied met schitterende fauna en flora maar ook als een culinair Walhalla. Gelukkig zorgde het traject voor het verbranden van de opgedane calorieën. Het was dus meer dan nét dat tikkeltje meer.

Jurn Verschraegen, Mechelen

Stefan Nédée, Antwerpen

Ann Lesire, Sint-Niklaas

Micheline Verstraeten, Antwerpen

Top

Dagstaptocht langs de Nete van Heist o/d Berg naar Lier

Dagstaptocht langs de Nete van Heist o/d Berg naar Lier

Za 17 Juni 17Vanuit Heist-op-den-Berg via steegjes en paden Netewaarts, langs 't Schipke aan de Nete, gekend vanwege de opnames voor Pallieter. Helaas enkel open voor eigen volk, naar een volgende dorstlesser. Helaas gesloten vanwege privefeest, verder langs rustig kabbelende kronkelende nete's klein en groot, naar Lierke Plezierke waar na 25 km een frisse pint meer dan welkom was. Een leuke plezierige wandeltocht in klein maar fijn gezelschap zoals ze enkel bij de Ronsers kunnen zijn!

Hilde Mertens, Antwerpen

 

Top

Fietstrektocht Kapellen - Essen, grensoverschrijdend

Fietstrektocht Kapellen - Essen, grensoverschrijdend

Za 3 - Ma 5 Juni 17Net thuis van een prachtig fietsweekend met Freddy en een leuke bende Ronsers, een paar foto's als herinnering. Het weer was, ondanks de hevige wind, ideaal om te gaan fietsen. We hebben bijna alles gezien: veel water in het begin, bossen, weilanden en een mooi kasteel. Als ex-mountainbiker had ik bijzonder veel plezier aan de half- en onverharde paden door zand. Tot de volgende met Freddy!

Jan Fabri, Kontich

Jörg Gottwald, Gent

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Fietstrektocht Eisleck (L)

Do 25 - Zo 28 Mei 17

Jörg Gottwald, Gent

 

Top

Dagstaptochten Roma verde a piedi

Dagstaptochten Roma verde a piedi

Wo 24 - Zo 28 Mei 17Voor een paar dagen naar Rome sprak me wel aan want ik was er nog nooit geweest. 3,5 dag hebben we in Rome rondgelopen. 's Morgens namen we de bus aan de camping, kochten onderweg ons middageten dat we in een park opaten en kwamen 's avonds laat terug. Het was al warm maar omdat we veel romeinse parken hebben aangedaan was het nog te doen. Van de grote toeristische drukte zijn we zo ook grotendeels gespaard gebleven ook al hebben we bijna alle hoogtepunten aangedaan.

Jan Fabri, Kontich

Hilde Mertens, Antwerpen

Top

Dagfietstocht het Leielandschap van Roger Raveel & Emile Claus

Dagfietstocht het Leielandschap van Roger Raveel & Emile Claus

ZA 22 Apr 17Het geluchte deed on-Raveels aan, maar het gezelschap en het landschap was schitterend. Achttien Ronsers beleefden een mooie fietsdag in het land van Leie, Oude Kale en Poekebeek.

Jurn Verschraegen, Mechelen

 

Top

Dagstaptochten Nord-Eifel

Dagstaptochten Nord-Eifel

ZA 15 - Ma 17 Apr 17Voor de tweede maal naar de Eifel dit jaar maar nu zonder sneeuw. De wandelingen en het verblijf waren wel anders dan toen en zo heb je een vollediger beeld van deze mooie streek. 3 dagen wandelen met minder weer maar toch heeft de zon geschenen. Maandag zijn we, het stond niet op de planning, doorgestapt naar Vogelsang en dan langs het water terug naar Einruhr, mooi was dat. Het was natuurlijk alle dagen mooi.

Jan Fabri, Kontich

Hilde Mertens, Antwerpen

Top

Dagstaptochten tussen Hoge Venen en Geuldal

8-9 Apr 17Het werd een zonovergoten weekend met zomerse temperaturen. De zondag gaat de statistieken in als warmste 9 april ooit! De meest noordelijke uithoek van de Hoge Venen en het Geuldal zijn verborgen pareltjes met een schitterend en gevarieerd landschap. De vele draaihekjes om tal van weiden dwars over te steken, geven aan dat de wandelaar hier hoog in het vaandel wordt gedragen. Het resultaat van 2 jaar verbouwingen in de gîte mocht gezien worden. De gezellige groepssfeer zette de kers op de taart om er een super geslaagd Ronserweekend van te maken!

Jurgen Vandeputte, Lier

Yves Vincent, Aalst

Top

Rugzaktrektocht Brussel - Eigenbrakel

Rugzaktrektocht Brussel - Eigenbrakel

25-26 Mrt 17Het was eens iets anders, vertrekken in een stad en dan nog wel Brussel. Het heeft wel even geduurd eer we in de natuur waren maar toch vond ik het de moeite om eens iets van Brussel te zien en dan nog wel met prachtig weer. Het verblijf was dik in orde alhoewel het volgens sommige ronsers tot half vijf rumoerig was geweest. Na een goed een ontbijt was er nog een prachtige wandeling, langs bijvoorbeeld het Hallerbos naar Eigenbrakel. Zeer geslaagd.

Jan Fabri, Kontich

Jurgen Vandeputte, Lier

Paul Vercauteren, Temse

Vicky De Witte, Aartselaar

Top

Dagstaptocht Oostduinkerke

Dagstaptocht Oostduinkerke

12 Mrt 17Op de eerste echte lentedag stapten de Ronsers in de duinen en langs het strand van de westkust. Zoals je ziet, iedereen geniet van de zon (en van de Ronsertocht).

Karel Huyghebaert, Roeselare

 

Top

Dagstaptocht Gent-Dampoort - Wetteren

26 Febr 17

Catharina Pauwels, Lokeren

 

Top

Dagstaptocht het stiltegebied tussen Dender en Mark

11 Febr 17

Catharina Pauwels, Lokeren

 

Top

Rugzaktrektocht Vogelsang (D)

Rugzaktrektocht Vogelsang (D)

28-29 Jan 17De Ronsers gleden, ploeterden, speelden met de wind, dronken een glas bubbels op het nieuwe jaar en liepen van hoog naar laag naar hoog naar laag. Het was een prachtige omgeving: guur, desolaat, maar toch had het iets. Voor herhaling vatbaar.

Jan Fabri, Kontich

Paul Vercauteren, Temse

Erik Beerten, Hasselt

 

Top

Dagstaptocht Wanzele - Wetteren - Wichelen

Dagstaptocht Wanzele - Wetteren - Wichelen

15 Jan 17Wanzele - Wetteren - Wichelen. In een verlaten winters landschap doorheen het gebied van de boomkwekers en plantentelers.

 

Yves Vincent, Aalst

Top