De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

December
Za 15

Avelgemse Scheldemeersen

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09 of 057 48 64 57

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 17 km over vlak terrein.
 • Samenkomst: zaterdag 15 december om 11u00 aan het pompstation van Bossuit. (Doorniksesteenweg 402). Hier bevindt zich ook het toeristisch informatiecentrum met bistro. Je kan er je auto kwijt op de parking.
 • Meebrengen: sommige meersen kunnen er drassig bij liggen. Goed schoeisel is onontbeerlijk! Picknick, drank en € 1 Ronserbijdrage.
  We vinden zeker een caféetje tijdens de wandeling en erna.
 • Verkeersinfo: voor wie liever met het openbaar vervoer reist: Bus 85 van het station in Kortrijk brengt je in 1 uur naar Bossuit.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar een mailtje naar de tochtbegeleidster is altijd welkom.

Tijdens deze wandeling maken we kennis met het afwisselende landschap ten zuiden Avelgem. Aan de oevers van de Schelde, op de grens tussen West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Henegouwen bevinden zich de West-Vlaamse Scheldemeersen: bloemrijke graslanden, rietvelden en houtkanten langs afgesneden Scheldebochten. De bekendste en misschien ook wel mooiste afgesneden Scheldearm is coupure Marcel Deweer, maar allemaal hebben ze een zeer grote natuurwaarde en een rijke fauna en flora. In sommige meersen kan je wandelen op de paden, andere zijn alleen te zien vanaf het jaagpad. Het traject brengt ons o.a. langs het huisje van Mira, het hoofdpersonage uit Stijn Streuvels’ ‘Teloorgang van de Waterhoek’ en andere prachtige plekjes.

We starten aan het bezoekerscentrum (Pompstation) van Bossuit. Een goede twee kilometer wandelen we langs de mooie Scheldeoevers waar we inpikken op de Avelgemse Meersenroute. Coupure Marcel Deweer is een ongeëvenaarde groene oase van rust! We vervolgen onze weg naar het laatste stuk van de Trimaarzate, een oude spoorwegbedding, een uitzonderlijk biotoop met achter ons een verassend mooi uitzicht op de Schelde en de achterliggende Kluisberg. Een beetje verderop belanden we in de laagst gelegen gebieden van Avelgem (11 m boven de zeespiegel): Kareelovenstraat, Ruggekouterweg en bosje Elzenbroek. Verderop bereiken we de Waterhoek, bekend uit het werk van Streuvels. De brug over de Schelde draagt de naam ‘Mirabrug’. Voor die brug, begeven we ons in het meersengebied ‘de Ruggemeersen’. Hier bewonderen we vooral de mooie knotwilgen die niet meer uit het landschap weg te denken zijn. Aan de Trappelstraat ligt de oude Scheldearm die werd aangekocht door het Agentschap Natuur en Bos met als doel ze in haar oorspronkelijke staat te herstellen en te bewaren als waardevol natuurreservaat. We zetten onze weg verder richting OLV-Geboorte kerk van Waarmaarde, het kathedraaltje van de Scheldestreek. Een 100-meter voorbij ‘de Mira-coupure’ volgen we rechts het pad langs ‘de Prairie- coupure’. Onderweg komen we links van de weg beneden het grasland ‘de Vuile- coupure’ tegen. Deze deed na het rechttrekken van de Schelde dienst als stortplaats. Enkele kilometers verderop kunnen we ons opwarmen aan een lekker drankje in het Pompgebouw van Bossuit.

December
Wo 19

Tiegem, winters Land van Streuvels

Tochtbegeleiding: Luc Delodder

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk in Tiegem, bij cafe ’t Park, Westdorp 5 8573 Tiegem (parking aan de kerk). Het café zal open zijn vanaf 9u15 voor eventueel koffie en/of toiletbezoek.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in ’t Park (feestzaal) en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

Het was inderdaad een verrukkelijk tafereel: de blik scheert over den einder van Oost naar West, afgelijnd aan de kim door de heuveling van den Kluisberg, met de Scheldevallei, de meerschen, de bontgeschakeerde uitgestrektheid der vruchtvelden, waar de bekende dorpen in verspreid liggen onder den hoogen hemelkoepel, de wereld voor mij te zien openliggen! (Stijn Streuvels)

Omloop 18 km

Wij wandelen 2 lussen van 9 km: voormiddag de Scheldevallei en namiddag het Sint-Arnoldusdomein en het Hellebos. Afscheidsdrankje opnieuw in ’t Park. Speciaal voor Midweek­stappen open op die woensdag.

December
Za 22

Maneschijnwandeling door de bossen bij Leuven

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: avondtocht
 • Afstand: 14 km voor de avondwandeling. 4 km voor de namiddagwandeling.
 • Samenkomst: wachtzaal van de Lijn voor het station van Leuven. Om 13u30 voor de namiddagwandeling en om 15u50 voor de avondwandeling. Telkens stipt!
 • Meebrengen: stevig schoeisel, aangepaste kledij, wat mondvoorraad en drank als je dat nodig vindt, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zaklamp, een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we gaan naar het vertrekpunt met de bus en komen er ook mee terug. We zorgen ervoor dat je rond 21u30 terug bij het station van Leuven geraakt.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. De bedoeling is om volop te genieten van de stilte en het toverachtige nachtelijke boslandschap. Daarom mag de zaklamp alleen dienen in geval van nood en verwachten we dat jullie zo stil mogelijk zouden zijn.

Geheimzinnig, magisch, romantisch en niet duur.

Naar jaarlijkse gewoonte trekken we er ook dit jaar eens op uit na zonsondergang. Deze keer wel met volle maan zodat we als de wolken wat willen meewerken we volop kunnen genieten van schimmige gestalten en spookachtige schaduwen. We trekken door Meerdaalwoud en Heverleebos en hopen de bosuil te horen zoals verleden jaar. Als we niet verdwalen komen we langs de Zoete Waters waar nog wat te beleven en te drinken valt. Voor wie minder gekende hoekjes, straatjes en steegjes wil ontdekken voorzien we in de namiddag een korte stadswandeling door Leuven.

December
Wo 26

Drongengoedbos, de Hoge Venen in het Meetjesland

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 km
 • Samenkomst: om 10u30 aan de Parochiekerk Sint-Vincentius a Paolo - Kleitkalseide - Maldegem Kleit. Voldoende parkeerplaats.
 • Meebrengen: stevig schoeisel en evt iets om op te zitten voor de picknick in open lucht! Picknick en (warme) drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus mogelijks rekening mee dat het plaatselijk café niet open is. Wees dus voorzien op mogelijks boterhammen in openlucht!
 • Verkeersinfo: wie met de auto via de E40 afrit Aalter komt kijkt best nog eens de wegenwerken na!
 • Deelnemen: indien mogelijk tot een seintje mocht je van plan zijn te komen! Kostendelend samenrijden aanbevolen.

Drongengoedbos is het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Dit 750 hectare groot bos- en natuurgebied strekt zich uit over de gemeenten Ursel (Knesselare) en Maldegem. Het centrale deel van het bos ligt op een kleirug, de zogenaamde cuesta van het Meetjesland, met het hoogste punt op 29 meter boven de zeespiegel. De ondergrond bestaat uit een ondoordringbare kleilaag met een zeer dun laagje zand erop en is minder geschikt voor de landbouw. Door overmatig houtgebruik strekte zich hier dan ook een immens onherbergzaam heidegebied uit. In 1242 schonk of verkocht gravin Johanna Van Constantinopel en graaf Thomas van Savoye de woeste heidegronden van het Maldegemveld aan drie verschillende abdijen. De abdij van de Norbertijnen van Drongen, de Sint-Baafsabdij in Gent uitgebaat en de abdij Ter Doest in Lissewege.

Op dit moment vinden we er een gemengd bos met heiderelicten. Nog altijd herinnert een aantal aanwezige planten aan het verleden als heidegebied: struikheide, dopheide, ronde zonnedauw en heidekartelblad. De bodem is hier vrij zuur, om deze reden is de altijd groene dubbelloofvaren algemeen. Het bos is ondermeer gekend voor zijn soortenrijkdom op het gebied van paddenstoelen en nachtvlinders. De prachtige Drongengoedhoeve, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1242, ligt midden in het Drongengoedbos. De ontginning van die woeste gronden verliep moeizaam en kwam pas op kruissnelheid onder het bewind van abt De Stoop in 1740. Deze abt stapte af van het plan om van het Maldegemveld een landbouwgebied te maken, dat bleek onmogelijk door de harde kleigrond. Hij liet de dreven, die er vandaag nog zijn, volgens dambordmotief aanleggen voor bosontginning. In 1746 bouwde hij de nieuwe Drongengoedhoeve. Het bewijs daarvoor kan men nog altijd lezen in de twee wapenschilden boven de poort. Enerzijds de spreuk van de abdij van Drongen: vita brevis (het leven is kort), anderzijds het persoonlijke wapenschild van abt De Stoop: corda juncta cordibus (laat de harten verenigd zijn). De hoeve en het gebied valt in privéhanden na de Franse revolutie. Vanaf dan moet het bos stilaan weer plaats maken voor landbouwgrond.

In 1955, in volle Koude Oorlog, legde de NAVO midden in het Drongengoedbos een vliegveld aan om mogelijke aanvallen van het het Sovjetblok af te slaan. In de praktijk werd het vliegveld al snel een reservevliegveld en dit tot 1993. Na 1993 werd het eigendom van het Belgische leger dat het als oefenveld en oefenterrein gebruikt, en het verhuurt voor privé-gebruik. De laatste jaren wordt het vliegveld enkel nog gebruikt voor recreatieve sportvliegerij. De Ronsers stappen een dag in dit prachtige stuk natuur.

December
Za 29

t/m

Di 1 jan

Van oud naar nieuw in het Franse Heuvelland (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de startdag zelf)

E-mail:

 • Type: van oud naar nieuw
 • Afstand: tochten van 17 tot 24 kilometer (één dag afkorting mogelijk). Rustig staptempo.
 • Samenkomst: Kerk van Westouter om 10u20. We vertrekken wel stipt om 10u30. Wie niet aanwezig is op de staptocht kan 's avonds rond 18u00 aankomen bij de gite.
 • Verblijf: Gite Au pied des Collines - Ferme Beck, Eeckelstraete, F-59270 Bailleul, Tel. +33 3 28 49 03 90. We overnachten in meerpersoonskamers (kamers voor maximaal 6 personen). De maaltijden zijn in eigen beheer.
 • Meebrengen: gezelschapsspelen, cd’s met muziek, picknick voor één dag, trappistenglas als je trappist gaat drinken (er zijn enkel wijn- en waterglazen), gezelschapsspelen, huispantoffels of teva’s, modderbestendige wandelschoenen, drank voor overdag tijdens de wandeling.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. Een dag meekomen dagstappen (zonder overnachting en zonder maaltijd) kan eventueel ook, maar communiceer dit zeer goed van tevoren zodat je op tijd op de vertrekplaats kan zijn.

In de Ronserwandelgangen, voor zover die bestaan, gonst het van de geruchten dat er opnieuw een zeer smakelijk of te smaken Ronsereindejaarsweekend op stapel staat. Intussen is het programma zo goed als rond en geven we je de gelegenheid erbij te zijn voor deze heuglijke pagina-omdraai van 18 naar 19. Wat wel vast staat is dat sommige Ronsers die ene vakantiedag opspaarden om toch te kunnen genieten van deze editie van het Ronseroud naar -nieuw. We zochten deze keer de streek op rond het Heuvelland, op slechts één kilometer over de grens in Bailleul (Belle). Dat is meteen een garantie voor mooie vergezichten, een verkwikkende slaap ten gevolge van de landelijke rust en een totaal gevoel van wat ze in Frankrijk 'dépaysagement' heten. Even weg van de dagelijkse drukte, bekomen in een aangename gîte en gepaard gaand met een culinaire verwennerij. Het programma is het werk van diverse Ronsers waaronder Marc Verbelen, Mortsel en Geneviève Catrysse en Dirk Vincent, Ieper. Jan Fabri haalt zijn geluidskast boven op oudjaar en zorgt voor de muzikale omkadering voor elk wat wils.

Het programma van deze dagen is bijzonder! We hebben voldoende tijd en hoeven ons geen zorgen te maken om ergens tijdig te zijn omdat we alles in eigen beheer doen.

Dagstaptocht op 29/12: vertrek om 10:30 aan de kerk van Westouter - 18 kilometer - 's avonds rijden we naar de gite. Het avondmaal wordt samen bereid. Facultatief bezoek aan de brouwerij werd aangevraagd.

Dagstappen op 30/12: vertrek vanuit de gite richting Nieuwkerke in Heuvelland. Maximaal 21 kilometer, maar inkorting is perfect mogelijk al dan niet met een satellietbegeleid(st)er. Facultatieve korte avondtocht onder de sterren om het eten te verteren.

Dagstappen op 31/12: De tocht gaat richting Sint-Jans-Cappel en situeert zich tussen 16 en 21 kilometer, afhankelijk van het weer en onze stapcapaciteiten. Na de staptocht bereiden we ons voor voor de laatste minuten: feestmaaltijd en Avondfeest op zijn Ronsers. Nieuwjaarsbubbels.

Nieuwjaarsuitwaai 1/1, korte wandeling in de regio aan de Kemmelberg voor wie het wenst. Met fris hoofd keren we huiswaarts.

Januari
Zo 6

Kalmthoutse Heide

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 à 16 km. De tocht werd bewust kort gehouden om de minder getalenteerde wandelaars ook eens van de winterse heide te laten genieten.
 • Samenkomst: om 10u15 aan de Vroente, Putsesteenweg 131, Kalmthout. De treinreizigers komen aan in het station van Heide (1° station na Kapellen) omstreeks 10u14. Als deze wandelaars vooraf de tochtleider verwittigd hebben zullen ze afgehaald aan het station en naar de startplaats van de wandeltocht gevoerd worden.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen want er kunnen enkele vochtige passages voorkomen. € 1 ronsergeld en middageten en drank voor onderweg. We komen enkel tijdens de middag een café tegen.
 • Verkeersinfo: autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna via Stabroek en Putte-Kapellen naar Kalmthout. Na Putte-Kapellen is het nog een 4-tal km tot aan de Vroente. Autoronsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen, dan A-12 richting Bergen-op-Zoom tot aan Stabroek en daarna zoals hierboven beschreven.
 • Deelnemen: zeker aanmelden voor de treinreizigers.

Je kan er je klok bijna op gelijk zetten en daardoor wordt het een beetje een traditie: struinen op de Kalmthoutse Heide is het goede recept om de muizenissen van het voorbije jaar weg te blazen en te genieten van de eerste nieuwjaarszoenen van medeRonsers. De tochtbegeleider vindt zijn achtertuin echt nog steeds de moeite waard om te bewandelen. En de Ronsers? Die neemt hij mee in zijn kielzog. Het uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout. Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, Grenspark Kalm­thoutse Heide. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. De Kalmthoutse Heide is gelegen in het noordwesten van Kalmthout en blijft de trekpleitser van de Ronsers bij het begin van elk jaar.

We verzamelen om 10u15 aan de grote ingang van de Kalm­thoutse Heide, aan het natuureducatief centrum “De Vroente” We wachten tot de treinreizigers aangekomen zijn en vertrekken dan om 10u30. Eerst gaat het langs de Putse Moer, de Hazenduinen naar de Paalberg. Daar steken we de nederlandse grens over en wandelen we op het grondgebied van onze noorderburen tot aan de Heuse Bollaert, een café-restaurant waar we onze boterhammen mogen opeten. Na de middag gaat het langs de Bieduinen en de Kriekelareduinen om terug de grens over te steken aan de Paalberg. Vandaar gaan we oostwaarts tot aan de Verbindingsweg, een fietspad dwars door de heide. We volgen die weg een 500 meter en slaan dan rechtsaf om zo langs de rand van het heidegebied terug aan De Vroente uit te komen.

Januari
Zo 13

Langs rivieren van Mechelen naar Boom

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan door de Nete over te steken naar Rumst en daar de bus te nemen.
 • Samenkomst: in de lokettenzaal van Mechelen (niet Nekkerspoel!) om 9u30.
 • Meebrengen: stevige, waterdichte schoenen want hier en daar zal het wat drassig zijn, drank en boterhammen, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een drankje, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Boom kun je met de trein terug naar Mechelen, Antwerpen en verder. Er zijn ook regelmatig bussen (o.a. de 500) naar Antwerpen en Mechelen.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Dit is de laatste etappe van onze tocht langs de Dijle en een les aardrijkskunde op het terrein. Op houten vlonders volgen we eerst de Oude Dijle die dwars door Mechelen loopt. Even buiten de stad komt de Nieuwe Dijle bij de Oude en trekken ze samen verder naar zee.

Bij het Zennegat, een pittoresk gehucht, komt het (nu gezuiverde) Zennewater bij de Dijle alsook water van het Kanaal Leuven-Mechelen dat ook Dijlewater is.

Een goede kilometer verder vinden we de ‘bron’ van de Rupel: de samenvloeiing van Dijle en Nete.

Via dijken en binnendijken geraken we in het prachtige verwilderde Broek De Naeyer, een natuurreservaat waar plassen, moerasjes en wilgenstruwelen heel wat vogels en andere beestjes een verblijfplaats vinden.

In Klein-Willebroek steken we onder vaardige sturing van een veervrouw(!) de Rupel over naar Boom, waar we op zoek gaan naar een gezellig cafeetje.

Januari
Wo 16

De Haan, Wenduine, duinenbossen en strand

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen met autoverplaatsing tussenin.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan tearoom Brasserie Beaufort, Van Eycklaan de Haan. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in Sporthal Haneveld en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: parkeer gratis in de Rembrandtlaan (verlengde van de Van Eycklaan). Er is woensdagmarkt en blauwe zone in het centrum.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

De Duinbossen van De Haan is één van de groene parels aan de kust. Het gebied bestaat uit drie delen en is wel 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Midweekstappers wagen zich zeker ook langs de vloedlijn voor de golfslag in de oren en schelpen onder de zool.

Voormiddaglus, 10 km

Ideale combinatie van natuurgebied en strandwandeling.

We genieten eerst van de Duinbossen. en de Zandpanne, een natuurgebied langs de binnenduinrand aan de Wenduinesteenweg. Op een kleine 10 ha vinden we een heel afwisselend landschap van duinbos, open reliëfrijke duinen en enkele vochtige duinvalleien. Op de tweede hoogste duin (31 m) van de kust prijkt een wit paviljoentje met rood dak: de Spioenkop in Wenduine. Je hebt er een prachtig panorama op het achterliggende polderlandschap, de bosrijke omgeving en de zee. Van hieruit keren we terug naar het pittoreske De Haan via het strand.

Middag

Verplaatsing met de auto’s naar de Sporthal Haneveld, Nieuwe Steenweg 74, 8420 De Haan voor de picknick.

Namiddaglus, 9 km

Bij het verlaten van de sporthal moeten we eerst door een villawijk stappen om de aansluiting te vinden met de Kustwandelroute. In de duinbosjes steken we onze neus uit naar het westen. De rest volgt wel. Aan de Vosseslag, op de grens met Bredene, steken we veilig de openbare wegen en tramlijn over naar het strand. We genieten ruim twee km van de golfslag en arriverren in het centrum van de Haan. 
We gooien meer dan een blik naar de Belle Epoque villabewoning en de tramhalte. Op de Markt zal de Woensdagmarkt voorbij zijn en het marktvolk weg? 
Het stapt weer naar het westen dan, langs de bos- en duinpaadjes, tot de afslag via de villawijk naar de Sporthal. In het Cafetaria Bal Populair drinken we de afscheidsdrank.

Januari
Zo 20

Dendervallei nabij Ninove

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km in geval van goed weer; 17 km in geval van matig of slecht weer.
 • Samenkomst: om 10u00 op de parking op het einde rechts van de Schuitstraat in Pollare. Dit is een straat die dood loopt aan de Dender. Voor de treinreizigers: de parking ligt op 900m van het station (stopplaats) van Eichem waar weinig parkeergelegenheid is. Het begin van onze wandeling passeert het station van Eichem, dus wie met de trein van 10u09 vanuit Ninove of 9u51 vanuit Geraardsbergen komt, kan gerust wachten aan het station waar we omstreeks 10u15 passeren. Wie zich graag warm houdt, mag ons natuurlijk ook tegemoet stappen.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen.
 • Deelnemen: € 1 ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Op het programma staat de Dendervallei ten zuiden van Ninove. De Dender is hier nog een mooie meanderende rivier omringd door vochtige weilanden. Iets hogerop in de vallei liggen ook enkele akkers die er nu kaal bijliggen en ons maximaal uitzicht gunnen in dit zachtglooiende landschap. Langs de Dender ligt een verhard jaagpad waar het aantal fietsers in dit seizoen best meevalt. ‘s Ochtends ligt het landschap hier vaak nog gesluierd in een dunne mistlaag. We bewandelen alle soorten wegen, gaande van kleine, soms modderige paadjes tot rustige straten.

We steken de Dender over via de geklasseerde voetgangersbrug. Nadat we de treinreizigers vervoegen aan het station van Eichem, doorkruisen we een natuurlijk overstromingsgebied van de Dender. Overtollig water wordt hier gebufferd in de vochtige schrale graslanden. Enkel de vegetatie die er niet voor terugdeinst om met de voeten in het water te staan, zoals riet en wilgen, gedijt hier. De aangelegde wandel- en knuppelpaden zouden ervoor moeten zorgen dat onze voeten droog blijven.

Nabij Ninove steken we de Dender opnieuw over en zetten we koers richting de windmolen “Ter Zeven Wegen” in Denderwindeke. Je zou de indruk krijgen dat het hier niet vaak windstil is... In ‘t Lusthof zijn we ‘s middags welkom met onze picknick.

‘s Namiddags bereiken we opnieuw de Dender via Nieuwenhove en Zandbergen. Het jaagpad brengt ons tegen 17u15 terug bij de wagens. We kunnen hier in de cafetaria van het dagverblijf Schoonderhage nog onze dorst lessen en napraten. Ze hebben hier zelfs hun eigen bier, de “Zwarte Flesch”. In lang vervlogen tijden stond hier een herberg voor schippers en schiptrekkers en waren er stallingen voor de trekpaarden.

Januari
Vrij 25

t/m

Zo 27

Viroinval

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel tijdens het weekend)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: vrijdag: aankomst, zaterdag: 19,5 km, zondag: 21 km.
 • Samenkomst: op vrijdag 25 januari om 20 uur in het Centre Européen Louis Delobbe, de gîte waar we twee nachten verblijven.
 • Verblijf: ASBL Centre Européen Louis Delobbe, Rue Saint-Eloi 27, 5670 Olloy-sur-Viroin,
  060 39 94 54.
 • Meebrengen: vaathanddoek, huispantoffels, slaapzak, lakens of lakenzak, drank voor twee dagen.
 • Verkeersinfo: Viroinval is moeilijk bereikbaar per openbaar vervoer. We suggereren kostendelend samenrijden. Van zodra de tocht volgeboekt is, krijg je een overzicht van wie zal deelnemen. Mocht je dat niet op prijs stellen, laat het ons van tevoren weten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Het was te lang geleden dat de Ronsers nog in de streek van de Viroin rondstruinden. Tijd om er nog eens naar terug te keren. De tochtbegeleider werd er ooit nog horizontaal in een ziekenwagen weggevoerd, maar zover zal het (hopelijk) dit lange weekend niet komen. De streek leent zich tot prachtige wandelingen en in Olloy is het steeds fijn toeven. De streek ligt een behoorlijk eind onder Charleroi en is niet erg toeristisch in januari. We zullen dus niet veel volk tegenkomen en als de feestborden niet te rijkelijk gevuld waren, vermoeden we dat de bossen er nog vol wild zitten. Met wat geluk spotten we wel een everzwijn of een ree. Kom je het mee ontdekken?

Op vrijdagavond komen we druppelsgewijs toe in de gite tegen 20 uur waarna we nog een maaltijd genieten. Na een laatste glas begeven we ons naar de slaapkamers voor een rustige nacht (oordoppen!) vlakbij de kabbelende Viroin.

Zaterdagochtend maken de kerkklokken ons beslist wakker en na het ontbijt maken we ons klaar voor onze eerste staptocht. Die gaat meteen naar de Viroin en bergop richting Dourbes. Doorheen heel wat sparrenbossen bereiken we Nismes waar we langs smalle paden de Fondry des Chiens zien, een spectaculair stukje met kalkrotsen. Het is er ook een streek waar je nog fossielen aantreft. Wie gaat er mee op zoek? Van Nismes klimmen we nog even naar de prachtige bossen en dit langs een streek GR en langs smalle paden om dan na bijna 20 km in het centre Européen aan te komen. Het avondmaal zal er smaken. Op zondag verkennen we de andere kant van de overnachtingsplaats. Het is een heel ander gebied, met meer bos en dus meer kans op wild, tenminste, als we voldoende rustig zijn. De GR 654 is voor een deel onze bondgenoot, maar ook lokale wandelpaden laten we niet links liggen. In Oignies-en-Thiérache maken we rechtsomkeer om via de bossen richting Vièrves te lopen, maar op tijd af te buigen naar het Westen om tijdig terug aan onze vertrekplaats aan te komen en er hopelijk te kunnen zeggen dat het goed was. Bij voorkeur bij een goed glas.

Februari
Zo 3

Land van Rode

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 03 766 23 99 of 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: kerk van Bottelare om 10u00.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en aangepaste kledij. Picknick en € 1 ronsergeld. Er zijn cafés tijdens de tocht.
 • Verkeersinfo: Bottelare is te bereiken via E 40 (Merelbeke). Er is ook een busverbinding met Gent.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar moet niet.

De tocht verloopt op het grondgebied van Merelbeke en doet de vier dorpen aan die tot Merelbeke behoren nl. Bottelare, Lemberge, Melsen en Schelderode. Deze vormen de overgang van het verstedelijkte gebied rond Gent naar de Vlaamse Ardennen. met wat geluk zie je er de Gentse skyline. Het landschap begint hier te glooien en je kunt er al spreken van vergezichten en bovenal het is er nog heel landelijk en rustig. De heuvelrug staat nog vol met bunkers, stille getuigen van de Tweede Wereldoorlog. De Scheldemeersen zijn als landschap beschermd. De tocht bestaat uit verharde en half verharde paden, kasseien, aardewegen en bospaden. Af en toe zit er ook een rood-wit gestreept pad bij, want de GR is hier niet veraf en kiest ook hier voor de mooiste paadjes. De Ronserdagstappers zullen het geweten hebben.

 

Februari
Zo 17

De groene gordel van Brugge

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: station van Brugge, 10u30, na aankomst van de trein uit Gent (10u02).
 • Meebrengen: aangepast schoeisel, picknick voor onderweg. € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: trein: er zijn talrijke IC-treinen vanuit Gent naar Brugge. Raadpleeg de NMBS-site voor de actuele treinuren. Auto: er is een gratis parking, weliswaar met beperkte capaciteit rechtover het station ter hoogte van brasserie Tuf-Tuf. Indien vol is er nog altijd de betaalparking van de NMBS.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Brugge is niet alleen een Unesco erkend werelderfgoed maar heeft ook heel wat natuurpracht te bieden in de omgeving. In de Groene Gordel van Brugge vind je een veelzijdige mix van bossen, kasteelparken, open landschappen met akkers en weiden, loodrechte kanalen en pittoreske dorpjes. Een uitgelezen landschap voor een flinke en verrassende dagstaptocht! Kom je mee met de Ronsers naar het Venetië van het Noorden?

We vertrekken aan het station van Brugge. Al snel ontvluchten we deze drukke omgeving via de Brugse vaart en de Flandria jachthaven met de Brugse torens op de achtergrond. Aan “La Brugeoise”, het huidige Bombardier (die van de treinen), nemen we de voetgangersbrug en volgen het jaagpad tot in Steenbrugge. Vanaf hier volgen we het oud spoorwegpad aangelegd in 1862 door de maatschappij “Société Anonyme du Chemin de Fer d’Eeclo à Bruges”! De afslag naar het meersenpad richting Assebroek leidt ons via kronkelende, idyllische paadjes naar de Assebroekse meersen met zijn concentrische en perfect ronde cirkels, wellicht restanten van middeleeuwse walgrachten. In het Leenhof, Ver Assebroek, zijn we welkom voor onze picknick. We vervolgen onze weg via de meersen naar het Ryckevelde bos en de Schobbejakshoogte, een heide- en stuifzandgebied met landduinen waar schobbejakken (dieven, struikrovers …) zich verstopten.

Het neogotisch kasteel van Ryckevelde bevindt zich in een uitstekende staat. Uiteindelijk bereiken we het dorp van Sijsele eindpunt van deze dagtocht. Een afscheidspint - de Vivenblond is het lokaal biertje - in het dorpscafeetje van Willemientje is een perfecte afsluiter alvorens bus 58(S) ons terug brengt naar Brugge station. Elk uur is er een bus.

Februari
Wo 17

West-Vlaanderen, zuidwesthoek met grensgevallen

Tochtbegeleiding: Roland Vansteelandt

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 19 km in twee lussen.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan aan Café de Smisse, Luingnestraat 2 Aalbeke, op de hoek van de Bergstraat en de Luingnestraat. Neem vanaf de parking in het centrum de weg naar Rollegem, het café bevindt zich na een 200 meter rechts. De Smisse is open vanaf 9 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick meebrengen voor in de Smisse en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak. De Smisse heeft 60 zitplaatsen. Geen verse soep.
 • Verkeersinfo: Parkeren kan in het centrum achter de kerk en langs de N43 50 meter links voor de kerk aan het vroegere gemeentehuis (komende van Kortrijk).
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren niet toegelaten.

De zuidwesthoek van West-Vlaanderen biedt ruime vergezichten op de vallei van de Leie en Schelde. Het landschap tussen Marke, Lauwe en Aalbeke ondergaat een gedaanteverwisseling. Niet overhaast, maar geleidelijk wordt deze omgeving opnieuw een oase van rust en ontspanning voor de mensen uit de regio. Het Preshoekbos is er een voorbeeld van. Aalbeke is een woondorp van Kortrijk, langs de N43, en telt ongeveer 3000 inwoners.
 Vroeger was de N43 de toegangsweg van Kortrijk naar Risquons Tout, om zo Frankrijk binnen te rijden. Nu is de E17 een snellere toegangsweg. 
Aalbeke is ook gekend (vroeger meer dan nu) voor de bedevaart naar de St.- Corneliuskerk. Nu gaat men sneller op bedevaart naar de andere Cornil: het restaurant in het centrum dat côte à l’os serveert.

Voormiddag, 9 km

Langs een paadje bereiken we de N43, steken die over aan het bekende restaurant St.-Cornil en langs het ontmoetingscentrum komen we achter de seniorenresidentie de Weister. Een pad stapt ons ons naar het gehucht Kapelhoek (grotendeels verdwenen voor het klaverblad E17/E403). We steken de E17 over en gaan links het Preshoekbos in, steken de grote weg Aalbeke - Lauwe over en door het bos komen we aan de Kobbestraat en vinden even rood-wit van GR. We volgen die even, maar stappen niet naar de Sjouwer (monument voor de grensarbeider, de punt van de pijl is naar Frankrijk gericht). De spoorweg moeten we onderdoor naar de Blauwkasteelstraat en de Papeyeweg. Langs het voetbalterrein en de mooie Allatbosweg zijn we dicht bij de Smisse voor de picknick.

Namiddag, 9,5 km

Vanuit het café gaan we rechts, naar de Hoogmolen (uit 1717). verder stapt het Zevekotpad over het erf van de Schorbeekhoeve en naar de Malgré-Toutstraat. Hier stappen we al een tijd op de gemeentegrens van Aalbeke en Moeskroen en dus ook de taalgrens. Dat blijkt uit de straatnaam: in Aalbeke Piro Lannoo en in Mouscron Piro Lannoy. Het gehucht Forest behoort tot Rollegem, we stappen via paden en paadjes en open veld naar een ander gehucht: Tombroek. De dorpskern van Rollegem is ons volgend baken. Onderweg hebben we zicht op de brouwzaal van brouwerij Bockor in Bellegem. Het Hof van Rollegem (1735) en de St.-Anto­niuskerk trekken onze aandacht. De Hoogmolen is ons volgend aandachtspunt. Onderweg hebben we aan de Markesteert (een gehucht van Marke) op een hoogte van 52 m een mooi panorama op Bellegem en Dottenijs. De Smisse wenkt voor een afscheidsdrank.

November
Do 1

t/m

Zo 4

Bouillon

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: donderdag 12 km, vrijdag 20 km, zaterdag 20 km, zondag 13 km. Op vrijdag en zaterdag is er mogelijkheid om een lichte wandeling mee te stappen. De tochtbegeleider stapt op vrijdag en zaterdag de lichte wandeling en zoekt onder zijn volgelingen één of twee Chinese vrijwillig(st)ers om de 20 km af te stappen. Velen voelen zich geroepen en toch zijn er steeds uitverkorenen: de ervaring leert ons dat dat geen probleem is.
 • Samenkomst: om 12u00 aan de JH van Bouillion, adres Route du Christ 16, 6830 Bouillon.
 • Verblijf: we verblijven in een gîte op een 100 tal meter van de jeugdherberg. Kamers van 4 personen, 4 douches, 4 wc’s. We nemen het avondmaal en het ontbijt in de JH. De tochtbegeleider neemt drank en versnaperingen mee om in de gîte te gebruiken.
 • Meebrengen: middagmaal en drank voor 4 dagen. Hopelijk passeren we in Bouillon een bakker (warenhuis) maar dat is niet zeker. Lakens zijn in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: vanaf Namen de E411 tot aan afrit 25 (Libramont-Bertrix) dan de N89 tot Bouillon. Let op: NIET in Curfo de afrit Bouillon nemen maar verder rijden op de grote baan tot aan 1° afrit naar rechts, daar 2° straat rechts nemen Route du Christ. De gîte ligt een 100 tal meter aan de rechterkant na passeren van de JH.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider. Plaats voor 20 ronsers (de tochtbegeleider kan niet veel volk meer aan - hij zegt in afbouw te zijn). Belangrijk: gelieve NIET zelf naar de JH te bellen om nog extra plaatsen te krijgen. Dit getuigt immers van een gebrek aan respect voor het vele werk dat een tochtbegeleider gratis doet.

Wanneer je rotsen, wouden en onvergetelijke uitzichten zoekt, kom dan naar Bouillon en je zult moeten toegeven, dat dit kleine hoekje Ardennen één van de mooiste wonderen van de natuur is. Ontdek prachtige landschappen langs de wandelwegen. Je kunt uitrusten langs een bronnetje of op een helling of gewoon genieten vaneen welverdiende rust in de schaduw van de massieve oude burcht, het mooiste specimen van militaire architectuur in ons land. Het is alsof deze tekst geplukt werd uit een of andere glanzende toeristische brochure. Wij gaan op stap en bekijken of de impressies van de Ronsertochtbegeleider met de werkelijkheid overeenstemmen. Met veel plezier en doordat de andere tochtbegeleiders nog in het werkend leven staan en dus onmogelijk konden inspringen, heeft Freddy zich toch laten overhalen om deze 4-daagse te organiseren. Door de late beslissing was er nergens nog plaats in één of andere jeugdherberg voor deze periode. Op zich niet zo’n probleem. Daarom hebben we een gîte gehuurd voor deze 4 dagen, vlakbij en in aanneming van de jeugdherberg van Bouillon. De wandelingen zijn nog niet uitgetekend, maar beloven veel moois op te leveren.

November
Za 17

Tocht door Hagelandse bossen

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km (inkorten kan).
 • Samenkomst: bij of in de wachtzaal van de Lijn bij het station van Leuven om 9u20. We nemen bus 370 om 9u32 tot Tielt Stelplaats.
 • Meebrengen: aangepast (waterdicht) schoeisel (kan drassig zijn!), boterhammen en drank voor ‘s middags, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel café, een zakje voor je afval. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: wie met de wagen naar Tielt komt kan ‘s avonds vanuit Leuven makkelijk terug met de bus die om het halfuur rijdt. Wie niet de hele tocht meedoet kan halfweg makkelijk met de bus terug naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig maar mag.

Voor de winter genieten van de herfst en zijn kleuren.

We starten onze tocht bij de busstelplaats van Tielt-Winge op de Diestsesteenweg. Vanop de (hopelijk herstelde) Vlooybergtoren genieten we eerst van vergezichten over het onvolprezen Hageland. Dan duiken we onder in het Walenbos, één van de grootste elzenbroekbossen van Vlaanderen. Het bos wordt voor het grootste deel beheerd door het Agentschap Natuur en Bos die het zo natuurlijk en streekeigen mogelijk willen maken. Exoten zoals Amerikaanse eik en vogelkers worden verwijderd. Naaldhout en populieren worden gekapt om die percelen om te vormen tot heide en vochtig hooiland waar heel wat zeldzame planten kunnen gedijen. Daarna trekken we naar de Roeselberg waar een kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Stokskes herbergt. We dalen af naar de Winge door het Troostembergbos met hoge beuken. Parallel met de Winge wandelen we naar het kasteel van Horst, het welbekende waterslot. Wat verder komen we langs de fraaie pastorie van Sint-Pieters-Rode. Na nog wat populierenbossen en het Dunbergbroek komen we in Holsbeek, waar we met de bus terug naar Leuven kunnen rijden.

November
Zo 18

Kuiering rond Lippelo en Lippelo-bos

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59 (gsm nummers enkel de zondag zelf aub)

E-mail:

 • Type: kuiering
 • Afstand: 14,1 km
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u30 uur aan de kleine parking bij het kruispunt van de Kasteeldreef en Kruisheide, net voorbij het kasteel van Lippelo (tenminste, als je langs de N17 door het dorp van Lippelo komt). De Gps zou dit moeten herkennen als Kasteeldreef 81-88, Lippelo. Dit is ongeveer 750 meter voorbij (zuidelijk) van het café De Wandeling.
 • Meebrengen: picknick en drank voor ‘s middags (al proberen we nog onderdak met een natje te regelen, maar dit is nog niet zeker).
 • Verkeersinfo: met de auto neem je de N17 (Willebroek-Dendermonde) en sla je af in het dorp van Lippelo (richting Malderen). Je passeert cafe de Wandeling (op je linkerkant), het kasteel Hof te Melis (op je rechterkant) en aan de eerst volgende verharde weg naar links is de parkeergelegenheid te vinden.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht.

We zochten een geschikte streek voor een korte rustige dagwandeling, centraal in Vlaanderen, met rustige wegen, bos, water en veld, en hier en daar een kapelletje, en als het even kon, ook nog de mogelijkheid om droog en warm onze picknick te gebruiken. Dit is nog te vinden in Klein Brabant, in de buurt van Lippelo.

We vertrekken naar het zuid-oosten, door Lippelo-bos (met een heus knuppelpaadje), naar de Grote Molenbeek. We zoeken een weg door de velden naar het zuiden toe, en keren in de buurt van de Bessembaan terug naar het noorden, parallel met de loop van de Molenbeek (dit keer niet de Grote). Doorheen bos en parkgebied komen we aan het WZC Gravenkasteel. We steken de N17 over, maken een lus noordelijk door de velden, steken terug de Grote Molenbeek over en pauzeren even aan de kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Wipheide. Door het Lippelo-bos komen we langs Hof te Melis (waar de kasteeldreef naar genoemd is), maken daarna nog een ommetje door Lippelo-bos om na 14 km terug bij de auto’s aan te komen.

November
Wo 21

Poelkapelle - Passendale

Tochtbegeleiding: Marc Lefever en Daniël Vercaigne

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 aan de kerk van Poelkapelle. Het Swingcafé, naast de kerk, is open vanaf 9u30. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick en drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: Let wel: Poelkapelle ligt langs de N313 (niet Langemark). Er is ruime parkeergelegenheid aan de kerk.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Controleer voor late wijzigingen eerst onze webstek. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

De herdenkingsevenementen voor 14-18 zijn voorbij. Deze tocht loopt nog eens langs een paar monumenten die blijvend herinneren, maar wil geen herdenkingstocht zijn. De streek is landelijk, agrarisch, maakt deel uit van de Midden-West-Vlaamse heuvelrug, die opklimt van noordoost naar zuidwest (20 m tot 64 m). Die heuvelrug is eeuwenlang een natuurlijke hindernis geweest tussen de kustvlakte en het vroegere bosrijke binnenland. De Morinen en de Menapiërs, de Romeinen, de Franse koning en Filips van Artevelde (1382), De Britten en de Duitsers zullen het geweten hebben.

Voormiddag

We vertrekken aan de kerk in Poelkapelle. Via landelijke wegen trekken we naar Passendale. We nemen de tijd voor een rustpauze op de markt met zicht op de Sint-Audomarus kerk, Neoromaanse kerk wederopgebouwd in 1920. Vervolgens nemen we de Canadalaan tot bij het Canadees Monument. De Canadese gedenksite is gelegen op een kunstmatige heuvel langs de Canadalaan. De Canadalaan tussen de gedenksite en de kerk van Passendale is breed, heeft een rechtgetrokken tracé en loopt via een valleitje, waardoor er vanaf de heuvel een mooi vergezicht op het dorp mogelijk is. Ook aan de andere zijden van de site is een panoramische kijk op de weidse omgeving mogelijk. Verder trekken we naar de Oude Kaasmakerij (waar er verse soep te verkrijgen is) om onze boterhammetjes op te eten.

Midddag

In De Oude Kaasmakerij, uit het interbellum, met museum, brasserie, kaaswinkel. In dit prachtige stukje erfgoed wordt de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven gebracht en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde te vragen.

Namiddag

In de namiddag trekken we via het Canadees Monument The Brooding Soldier (de treurende of mijmerende soldaat) in Sint-Juliaan naar Langemark. The Brooding Soldier, in de volksmond ook bekend als “Den Canadien”, is opgedragen aan de meer dan 2000 Canadese militairen die het leven lieten bij de eerste gasaanval tijdens de Tweede Slag om Ieper in de Eerste Wereldoorlog. Vervolgens stapen we via de kerk van Langemark naar het Duits Kerkhof. Het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark is bijzonder aangrijpend door de kracht van de eenvoud. Achter de monumentale poort liggen ruim 44.000 Duitsers begraven, van wie bijna 25.000 in een massagraf. Meer dan 3.000 studenten-vrijwilligers vonden hier hun laatste rustplaats. Ze sneuvelden in oktober en november 1914 tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper. Door het grote aantal studenten onder deze vrijwilligers, kreeg de begraafplaats de naam ‘Studentenfriedhof’. Na een moment van bezinning keren we terug naar Poelkapelle met op het einde een prachtig zicht op Guynemer standbeeld. De Franse vliegenier Georges Guynemer wordt herdacht met een bijzonder monument. Op de top van een hoge zuil is een bronzen ooievaar met neerwiekende vleugels geplaatst. De zuil staat op een sokkel uit rood graniet en is zelf uit witte natuursteen opgetrokken. Volgende elementen verwijzen naar Guynemer:

De lauwerkrans is opgehangen in de richting van het geallieerde front.

Het laatste dagorder van Guynemer met de opdracht van de Belgische piloten staat ingebeiteld in de steen.

De ooievaar op de top verwijst naar het ‘Escadrille des Cicognes’ van Guynemer.

Het Swingcafé laat je genieten van de afscheidsdrink.

November
Za 24

t/m

Zo 25

Voerstreek

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 15 33 72 94 of 0473 48 94 72 (op de dag zelf)

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: zaterdag 23,5 km (508 meter stijgen, 481 m dalen), zondag 21 km (519 m stijgen, 546 m dalen).
 • Samenkomst: Sint-Johannes de Doperkerk van Mechelen (NL) om 10u15 uur. We vertrekken ten laatste om 10u30. Parkeren kan in de nabije omgeving (Mechelveld, De Goerschenweg of de Heerenhofweg).
 • Verblijf: Jeugdherberg De Veurs, Komberg 40, 3790 Sint-Martens-Voeren. Er werden meerpersoonskamers gereserveerd.
 • Meebrengen: picknick en drank voor twee dagen, modderbestendige wandelschoenen.
 • Verkeersinfo: gezien Mechelen niet Belgisch Mechelen is en dus niet beschikt over een treinstation, bezorgen we je de namen en contactgegevens van de deelnemers in functie van kostendelend samenrijden. Wie niet wenst dat deze contactgegevens worden doorgegeven aan medestappers, laat ons dit bij aanmelding weten.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Voerstreek is voor veel Ronsers een prachtige plek om naar terug te keren. En iedereen heeft er zijn redenen voor: de Flamingant die er gaat kijken of de graffiti er nog staan van Retour à Liège en kan vertellen hoe hij de politie een hak zette tijdens de demonstraties; de natuurliefhebber die de Voerstreek heeft zien groeien tot een prachtig grensoverschrijdend landschapsgebied met verrassende hoekjes; de Ronser die er in het verleden samen met diverse tochtbegeleiders zijn of haar prettige herinnering kan ophalen of de devote Ronser die wil gaan kijken of de kapelletjes en veldkruisen op de hoeken van de vele aardewegen nog tot de verbeelding spreken. De Ronsers gaan het opnieuw verkennen en we hopen dat het voor iedere deelnemer opnieuw memorabel wordt.

We vertrekken in noordelijke richting en kiezen meteen de vallei van de Göhl zoals die hier heet. Via een ander dorp dat goed op zijn Vlaamse equivalent gelijkt, Berghem, lopen we naar Crapoel. Of de inwoners er zich gedeisd houden als we voorzichtig passeren, merken we dan wel. Van hieruit gaat het naar Landsrade waar we het bungalowpark niet betreden en het golfterrein al zeker niet. Dan zoeken we de nodige toefjes sparren- en dennenbos op om het mooie Slenaken te bereiken. We vinden er de rood-gele aanduidingen van de Zuid-Limburgse streek-GR en zetten vervolgens koers naar De Plank aan de Belgisch-Nederlandse grens. Stilaan dalen we naar Veurs en via Sint-Pieters-Voeren zoeken we enkele wandelknooppunten op en in de verte zien we de jeugdherberg die we na nog een laatste nijdige klim bereiken. We genieten er van een gezellige avond en van het lekkere eten waar deze jeugdherberg zowat zijn handelsmerk van maakt.

Op zondag zoeken we eerst ons heil in oostelijke richting. Opnieuw stijgen we naar de Plank maar deze keer om naar Teuven af te zakken. Via Sinnich bereiken we de taalgrens die we net niet oversteken. Na 13 kilometer in Terpoorten vinden we misschien een lokale herberg open waar we kunnen proeven van een Wieckse Witte zodat we versterkt de resterende acht kilometer kunnen aanvatten. Die gaan via draaihekjes en smalle paden door de naaldbossen. Stilaan zoeken we de zuid-oost kant op van Mechelen waar we nog genieten van een verdiende afscheidspint.