De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Juni
Wo 1

Waals-Brabant: Rixensart, Lasne en Terhulpen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 23 km
 • Samenkomst: Om 10u30, boven aan het station van Rixensart.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg.
 • Verkeersinfo: de trein komt aan om 10u29. Vlak erna starten we onze tocht.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail graag!

Waals-Brabant is steeds verrassend: het is bijzonder dichtbij en toch gaat er een andere wereld voor je open. De mensen die je langs je traject ontmoet zeggen spontaan ‘bonjour’ en de hellingen zijn er nijdiger dan in Vlaanderen, op de Koppenberg na. Wist je trouwens dat veel van onze vaccins die eindigen op ‘Rix’ in Rixensart zijn gemaakt? De Britse farmareus Glaxo Smith Kline investeert regelmatig miljoenen euros in haar site in Rixensart… De tocht van vandaag is erg afwisselend!

Van zodra je in Rixensart de trein verlaat kom je in die andere Waals-Brabantse wereld terecht. Het lijkt wel of de tijd hier even is blijven stilstaan. We zetten meteen koers door de straten waar de voetganger en fietser koning zijn (volgens de bordjes). Eerst passeren we het kasteel van de prinsen van de Merode. Als erfgenaam van een fort uit de 13de eeuw wist het kasteel van Rixensart er het vierhoekige grondplan en de castrale kapel, nu een parochiekapel, in stand te houden. De vier vleugels van de vierhoek, gebouwd tussen 1631 en 1662, werden kracht bijgezet met achthoekige torentjes en een portaaltoren. Het meest opmerkelijke element is toch nog de zuilengalerij, bestaande uit korfbogen op Toscaanse zuilen in witte steen. De verblijfplaats van de prinsen van de Merode geniet momenteel een grondige opknapbeurt. We gaan even tot de ingangspoort want het geheel is niet toegankelijk, tenzij op een Open Monumentendag. Vandaar gaan we door een bos waar we de vele bordjes ‘privé’ naast ons neerleggen. Zo stappen we tot de Lasne (Laan). Daar nemen we de panoramaroute en dat kan je hier wel letterlijk nemen. Helaas moeten we hier wel even de drukke weg op om het meer van Genval te bereiken. Via een bos en vita-fit parcours gaat het fel omhoog. De GR 126, 127 en GR du Pays kronkelen hier bijna op elke weg en we zien nogal wat van die tekens. Aan de Carrefour in Terhulpn duiken we een prachtig weggetje in langs de Sentier Pierre Louis Mazerine. De aarden weg gaat over in kasseien en holle wegen. In Ohain vinden we nog een bio-bakker open. Als we de Laan weer bereiken, wandelen we op een pad waar geen auto’s mogen komen. Het gaat er steil omhoog. De stulpjes boven moeten wat euro’s gekost hebben… Verder beginnen we stilaan terug in de buurt van Rixensart te komen. langs enkele prachtige trage wegen en bossen komen we terug aan het station. De afscheidspint drinken we iets ervoor.

Juni
Za 4

t/m

Ma 6

Pinkstertocht in de Westhoek

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 3654 of 0494 15 98 12

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: zaterdag: 65 km, zondag: 78 km, maandag: 67 km.
 • Samenkomst: aan het station van Ieper om 10u00 (trein uit Antwerpen, Gent, Kortrijk komt aan om 9u44). Aan achterkant station is er een grote gratis parking.
 • Verblijf: we verblijven in half pension in jeugdherberg “De Peerdevisser” Duinparklaan 41, 8670, Oostduinkerke (Koksijde). De tochtbegeleider heeft alle kamers voor 2 personen gereserveerd (max. 24 personen kunnen er mee). Lakens zijn voorzien.
 • Meebrengen: eten en drank voor 3 dagen. We komen wel de 2° en de 3° dag voorbij een bakker. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen, batterij, enz.).
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De Westhoek wacht op de Ronsers en hun stalen paard. Zoveel is zeker, het is de achtertuin van de tochtbegeleider. Hoewel hij in Kapellen woont, verraadt zijn tongval zijn West-Vlaamse afkomst. Terug naar de oorsprong: het uiterste westen van West-Vlaanderen. Wie vandaag de driehoek tussen de Noordzee, Frankrijk en het Houtland bezoekt, vindt een nagenoeg ongeschonden stukje Vlaanderen terug. Natuurlijk zijn er de littekens van de Grote Oorlog en werd een en ander minutieus heropgebouwd, maar de klemtoon ligt vergrendeld op authenticiteit.

De volksaard werd goed bewaard en de vele charmes gekoesterd. Na een bezoek aan de historische stadjes zoals Ieper, Poperinge, Veurne en Diksmuide is het onthaasten op de fiets. Hier en daar, tussen het groene, vlakke landschap kom je langs kleine, idyllische dorpjes. ‘s Avonds kun je aanschuiven voor streekgerechten zoals Potjesvleesch, een Schelle van de Zeuge en natuurlijk de hoppekeuken. Dorstigen kunnen, na een bezoek aan een brouwerij, proeven van één van de vele streekbieren of met een aperitief uit de grensstreek: Picon.

Kortom, de Westhoek is een fascinerende streek om verliefd op te worden en waar je nooit genoeg van krijgt! We gaan ze drie dagen verkennen.

We komen zaterdag samen aan de ingang van station Ieper om 10u00. Wees op tijd. We starten langs het Ieperleekanaal richting Boezinge. Daarna nemen we de Ravel tot voorbij Langemark. We trekken dan noorwaarts tot aan het spaarbekken van “De Blankaart” waar we hopelijk onze boterhammekes kunnen opeten. Na de middag komen we voorbij Diksmuide en trekken we dan het gebied ”Bachten de Kupe“ binnen. We houden dan nog eens halt in Steenkerke (Willem Vermandere) voordat we via Veurne Oostduinkerke bereiken. Op zondag maken we een tocht in de oostelijke richting. We komen voorbij Nieuwpoort, opzij van Middelkerke, Leffinge, Snaaskerke en Gistel waar we proberen onze boterhammekens op te eten. In de namiddag fietsen we via Moere, Keiem, Stuivekenskerke, Pervijze naar Booitshoeke waar we in een plaatselijke cafe een rustpauze houden. Dan resten er ons nog 9 km tot aan de jeugdherberg.

Nadat we gepakt hebben trekken we maandag westwaarts via Koksijde en Adinkerke. Via de Franse grens fietsen we door de Moeren naar Houtem. Dan gaat het langs rustige wegen naar Beveren aan de IJzer waar we in een café (lekkere picon gegarandeerd) onze boterhammen opeten. Nadat we ons versterkt hebben gaat het dan via Stavele en Westvleteren naar Vlamertinge, waar we de afschaidspint drinken. Dan rest ons nog een 5-tal km tot aan het station van Ieper.

Juni
Zo 5

Van Poulseur naar Esneux

Tochtbegeleiding: Herman Coeckelberghs

Tel: 0472 37 06 25

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 21 km nogal heuvelachtig maar zeker niet te steil.
 • Samenkomst: we vertrekken aan het station van Poulseur na aankomst van de trein om 10u34. Je kan ook met de auto komen en hem parkeren in Esneux en dan de trein nemen naar Poulseur, het vertrekpunt van de wandeling. Bij het einde van de wandeling kan je de trein terugnemen in Esneux om 18u23.
 • Meebrengen: picknick. Je kan eventueel in de frituur iets eten. € 1 Ronsergeld.
 • Verkeersinfo: kijk voor de zekerheid nog maar eens voor je vertrekt naar de NMBS-uurregeling.
 • Deelnemen: graag van tevoren aanmelden via mail of sms.

Een tocht door een mooie streek waar de Ronsers nog niet veel waren. Herman zorgt voor de nodige hellingen én afwisseling. Vanaf het station van Poulseur trekken we direct de velden in en de bossen om in het natuurreservaat De Zwarte Rotsen dat voornamelijk uit kalksteen bestaat terecht te komen. Daarna zakken we af naar een uitzichtpunt op Comblain-au-Pont waar ook de Grottes de l’Abime te bezichtigen zijn. Verder stappen we naar het dorp Anthisnes waar we in een plaatselijk café-friterie iets kunnen eten en/of drinken om vervolgens door de bossen aan het station van Esneux te eindigen.

Juni
Do 9

Westhoek, Poperinge - Berten (F)

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 075 04 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: Poperinge station, vertrek om 10u00.
 • Meebrengen: picknick, drank en € 1 voor de Ronserkas. Een goede fiets.
 • Verkeersinfo: de trein vanuit Kortrijk (9u10) komt in Poperinge aan om 9u53. Er zijn gratis parkeerplaatsen in de omgeving van het station.
 • Deelnemen: liefst aanmelden.

Prachtige glooiende landschappen, groen, ruimte, puur natuur. Van Poperinge tot over ‘de schreve’, het land van hoppe, trappistenbier en picon.

We starten aan het station van Poperinge en fietsen zuidwaarts naar de Zwarte Berg en van daar naar Berten, een Frans dorpje met iets meer dan 500 inwoners. We steken enkele keren de grens over op onze weg naar het kunstenaarsdorp Watou. Via een ommetje sluiten we tocht af met een bezoek aan de paters van Westvleteren, een plek waar veel Ronsers mooie herinneringen aan hebben.

 

Juni
Za 11

Omzwervingen langs de antitankgracht in Brasschaat

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22-24 km
 • Samenkomst: stipt 9u45 vertrek aan parking vliegveld Brasschaat, Licht Vliegwezenlaan 11, 2930 Brasschaat.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg samen met de € 1 als Ronser bijdrage. Kledij en schoeisel in functie van het weer van de dag.
 • Deelnemen: graag vooraf een bericht aan tochtbegeleider is wenselijk in verband met middagpauze-locatie. Jammer genoeg moeilijk bereikbaar via het openbaar vervoer maar onderling afspreken in verband met het vervoer heen/terug wordt aangeraden in deze ‘opwarmingstijden’ met duurder wordende brandstoffen.

Na een vroegere Ronsertocht langs het Fort van Mortsel en Borsbeek en vorig jaar de wandeling in Bornem langs het Fort Liezele, starten we nu deze wandeling dicht bij het Fort van Brasschaat aan het vliegveld om via via een deel van het antitankkanaal als houvast te gebruiken voor deze wandeling. Al is de tochtbegeleider afkomstig van ‘den andere kant van het woater’, toch voelt hij zich hier thuis. Geen schrik, de focus ligt op het groene deel met grotendeels onverhard (geen beton, asfalt, …).

De Antwerpse Antitankgracht (ook wel het Antitankkanaal genoemd) is een kunstmatige waterloop die een grote kwartcirkel vormt (van noord tot oost) rond de stad Antwerpen. De gracht heeft een lengte van ongeveer 33 km en is ten minste 6 meter breed. Ze verbindt de Schelde ter hoogte van Beren­drecht met het Albertkanaal in Oelegem. De gracht werd aangelegd tussen 1937 en 1939 met de bedoeling vijandelijke (Duitse) tanks en ander rollend materieel te stoppen vooraleer ze Antwerpen konden bereiken maar speelde uiteindelijk geen rol van betekenis in Fall Gelb (de Achttiendaagse Veldtocht).

Ondertussen is de Antitankgracht geëvolueerd naar een groot natuurverbindingsgebied, dat verschillende natuurgebieden en bossen met elkaar verbindt en migratie van dieren en planten tussen die gebieden mogelijk maakt. Vandaag wandelen we langs een deel hiervan in Brasschaat.

Start is aan het vliegveld van Brasschaat, ook wel ‘Klein Schietveld’ genoemd. Aldus komen we in het gebied ‘De Uitlegger’ waar we aanpikken aan het Antitankkanaal die ons zuidwaarts brengt via het Fort. Ooit probeerde de genie dit te ontmantelen door het te dynamiteren maar bij een mislukte poging is het gebleven. Momenteel zijn er weinig activiteiten en vinden vleermuizen er hun thuis. Via, via komen we onder andere in “de Inslag”. De naam Inslag is afkomstig van het Middelnederlandse woord “inslaen” of in gebruik nemen. Later werd het terug bebost en straalt net als de omgeving een ‘heide-achtige’ indruk uit. Middagpauze waarschijnlijk in het “Park de Mik” waar we ergens afhankelijk van het type weer ergens van onze lunch kunnen genieten. Voor de liefhebbers is er een kinderboerderij met hopelijk plaats op terras nadien. Als Ronser dienen we nog zeker onze talenten als ‘spoorzoekers’ aan te tonen en gaan we mogelijks een stukje ‘spoorlopen’. Geen schrik, dit is geen ‘train-spotting’ want het is niet meer in gebruik voor gemotoriseerde vervoersmiddelen. Hoe dit alles aan elkaar gebreid (of is het gebreeën?) wordt, blijft een verrassing voor de deelnemers die het zich niet zullen beklagen.

Juni
Wo 15

Proven - Roesbrugge - Haringe

Tochtbegeleiding: René Duran

Tel: 0472 45 46 51

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: Café De Bascule, Blekerijweg 2, 8972 Proven - Poperinge. Parkeren op het Provenplein en langs de weg. Start om 10 uur. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site van Midweekstappen. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen langs de schreve en de IJzer.

Proven, een landelijk dorp met een 1400 tal inwoners is een deelgemeente van Poperinge. We starten richting het Alexisplein en de Sint-Victorkerk met zijn vierkante toren, in de volksmond de Peperbus genoemd. Voorbij de school lopen we op het GR5A-pad en volgen een eindje de Haringbeek. Wat verder dwarsen we die beek en trekken door de velden naar Haringe. Ten westen van Haringe stroomt de rivier de IJzer België binnen en ze vormt er een eindje de landsgrens. Ook de Heidebeek, die vanuit het zuiden naar de IJzer stroomt, vormt een stuk van de Belgisch-Franse grens ten westen van Haringe. Het dorpje was vroeger door zijn ligging het werkterrein van smokkelaars, "blauwers" genoemd. In het dorpscentrum staat nog het beeld van Karel de Blauwer, een sagefiguur die staat voor alle smokkelaars van vroeger. De Martinuskerk is bekend om zijn Van Peteghemorgel, een uniek historisch instrument. Het werd gebouwd in 1778 en vormt als rococo-instrument een uniek geheel. We volgen nu de Dode IJzerwandelroute naar de grens toe en dan de Heidebeek die wat verder uitmondt in de IJzer. Het is ondertussen middag en we kunnen aan tafel in het Rohardushof in Roesbrugge. Deze plaats werd op het einde van de 9de eeuw voor het eerst vernoemd en in de 11de eeuw kwam er een kerkje. Ten oosten had ene Rohard een brug aangelegd over de IJzer en hierrond ontwikkelde zich bewoning. Deze plaats werd eind 12de eeuw, begin 13de eeuw vermeld als de Ponte Rohardi en Rohardsbrugge.

Na de middag blijven we de IJzer stroomafwaarts volgen en laten het dorp Beveren-aan-den-IJzer links liggen. Aan de Kallebrug verlaten wij de IJzer en zien in de verte de torens van Stavele en Krombeke. Tussen de akkers en de weiden met nieuwsgierige koeien door keren we terug naar Proven. Daar wacht ons wellicht een aangename verfrissing.

Juni
Za 18

Van Leuven naar Haacht

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 26 km maar inkorten kan bvb. na 15 of 22 km.
 • Samenkomst: Zaterdag 18 juni 2022 om 10u00 in de wachtzaal van het station van Leuven.
 • Meebrengen: picknick en drank (café ‘s middags enkel bij slecht weer). Zakje voor je afval. Degelijk schoeisel, 1 € Ronsergeld, mondmasker voor op de bus of op de trein indien nog nodig.
 • Verkeersinfo: we komen terug met de trein of de bus vanaf het station van Haacht of van Wespelaar. Vanuit Rotselaar zijn er bussen naar Leuven en Aarschot en vanuit Wakkerzeel rijdt er ook een bus naar Leuven.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Een tocht met veel groen en landelijke dorpjes. We starten dus bij het station van Leuven, trekken door het provinciaal domein in Kessel-Lo waar we onlangs niet door mochten wegens stormschade. Een grote vijver met eenden en andere watervogels en errond huppelen er allerlei wezens, sommige met zwierende staartjes. Daarna beklimmen we de enige heuvel van de dag: de Kesselse Bergen om op te warmen als het koud is of om het luie zweet kwijt te spelen als het echt zou zomeren. Na de afdaling komen we langs een prachtige beukendreef waar meestal vogelmelk in bloei staat.

Over de snelweg trekken we door het gehucht Putkapel en wandelen we even langs de Dijle en dan door de Gevel, een natuurreservaat bij Rotselaar. Op onze weg ligt ook de watermolen van Rotselaar. Reeds in 1217 stond hier een watermolen die uitgroeide tot een van de grootste van het hertogdom Brabant. Het was een banmolen waar de boeren verplicht waren hun graan te laten malen. Het huidige gebouw dateert van 1664. Het hele complex is een samenhuisproject voor negen gezinnen, met een waterkrachtcentrale die groene stroom levert.

We volgen de Dijle nog een eindje en komen langs een broedgebied van oeverzwaluwen die diepe gangen in de oevers graven om te nestelen. Wakkerzeel is het volgende dorp. De mooie dorpskern leverde in 2007 een nominatie op als kandidaat ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’. We trekken verder naar het Haachtsbroek. Hier kunnen we de tocht indien nodig inkorten met 4 km om dan te eindigen in Wespelaar. Het Antitankkanaal werd net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd als onderdeel van een lange verdedigingslinie van Koningshooikt tot Waver. Het kanaal is ongeveer 3 km lang met een betonnen muur van 3 m hoog waar tanks niet overheen kunnen. Maar de tanks zijn ook niet gekomen. Nu is het Antitankkanaal en de poelen in de buurt een woonplaats voor allerlei waterdiertjes zoals kikkers, padden en salamanders en ook talrijke waterinsecten. In de bunkers komen vleermuizen overwinteren. In Haacht of in Wespelaar vinden we wel het nodige om stof en emoties weg te spoelen voor we naar huis gaan.

Juni
Zo 26

Aarschot, van de stad naar de natuur en terug

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 21 kilometer.
 • Samenkomst: in Aarschot om 10u15 op de parking Demervallei. Afspraak voor de ingang van de cinema.
 • Meebrengen: ronsergeld € 1, ter plaatse te betalen aan de tochtbegeleider. Picknick en drank voor ‘s middags. Het kan altijd regenen, dus waterdicht schoeisel is aan te raden. Sommige plaatsen onderweg kunnen zeer drassig zijn na regenval.
 • Verkeersinfo: in Aarschot is een treinstation, het is wel nog een kilometer wandelen naar de plaats van afspraak. Wie met het openbaar vervoer wil komen, gelieve zich te informeren op het internet.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet.

Dit wordt een wandeling met een beetje op en af en een stuk langs de Demer. De wandeling is voor zo’n 85% onverhard.

Starten doen we aan de parking Demervallei vlakbij het centrum van Aarschot. Een paar honderd meter verder gaat het al scherp naar omhoog, even krijg je het gevoel van in de Ardennen te zijn (maar dat duurt niet lang). We wandelen door een gevarieerd landschap van velden en bossen in de richting van Rillaar. Een eind verder gaat het terug naar boven naar de Konijnenberg, een zeer geschikte plek voor een picknick in open lucht. Na de pauze wandelen we naar de Demer en naar Langdorp, waar we een plaatselijke lus doen. De laatste 2 kilometer wandelen we langs de Demer terug naar ons beginpunt. Als er geen virussen zijn die roet in het eten gooien, dan sluiten we af met een cafébezoek in Aarschot.

Juni
Do 30

Verdwenen Zwinhavens

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan parking Damme-Oost, Oude Sluissedijk.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch met vermelding van gsm-nummer.

Deze route laat de Ronsers het historische Zwinlandschaptussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge ontdekken. In de middeleeuwen lag hier de brede Zwingeul. Langs de geul lagen dé tophavens van Europa.

Door deze verbinding met de zee beleefden Brugge en Vlaanderen gouden tijden. Kathleen laat ons dit prachtige fietsgebied ontdekken. Vier outdoor (coronaproof) VR-kijkers langs de route helpen je verbeelding een heel eind onderweg. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Je staat er middenin en kan 360° om je heen kijken (zowel voor kleine als grote mensen).

Tussen 2019 en 2024 bestudeert een interdisciplinair team van de UGent de rol van Brugge als laatmiddeleeuwse haven en het maritiem-culturele landschap dat zich uitstrekte langsheen de Zwingetijdengeul. Het gebied tussen Brugge en de zee ligt bezaaid met verschillende voorhavens, waarvan Damme en Sluis de meest gekende zijn. Andere voorhavens, zoals Hoeke en Monnikerede, verdwenen grotendeels na de economische teloorgang van de stad en liggen sindsdien bewaard onder een dun laagje polderklei. Door een unieke combinatie van archeologisch, historisch en paleolandschappelijk onderzoek naar dit volledige maritiem-culturele landschap krijgen we een vernieuwd inzicht in de dynamische interactie tussen mens en natuur, de verbondenheid binnen het lokale en met het globale handelsnetwerk, de transacties in handelsgoederen en de impact van in de regio verblijvende buitenlanders op de materiële cultuur. We fietsen er doorheen en houden ook tijdig eens halt. Het is natuurlijk een ‘slappe’ fietstocht op donderdag.

Juli
Wo 6

De Brabantse Ardennen

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: om 10u20, aan het station van Halle. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg.
 • Verkeersinfo: de meeste treinen komen aan kort voor 10u30.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail graag!

Fronste je ook even je voorhoofd bij het lezen van de titel van deze tocht? Inderdaad, je bent niet alleen. We hadden wel al van de Vlaamse Ardennen gehoord, maar we waren erg benieuwd naar het specifieke Vlaams-Brabantse karakter en net dat kan je bij de Ronsers ontdekken tijdens deze mooie dagtocht…

Vandaag wandelen we vooral op de GR12 en de Streek-GR Groene Gordel. En ja, de Ronsers betreden het hart van de Brabantse Ardennen: het landschap tussen Zenne en Zoniën bestaat immers uit charmante heuvelruggen, van elkaar gescheiden door verrassend diepe valleitjes. De tocht loopt over het grondgebied van twee gemeenten: Halle en Beersel. De regio biedt malse weiden, brede akkers, drassige natuurgebiedjes en veel bos: het Kluisbos, het Kamerijkbos, het Kesterbeekbos, de Kristallenberg, het Hallerbos, het Maasdalbos en het natuurgebied Berendries. Bij die laatste naam denk je toch meteen aan de Vlaamse Ardennen, niet? Zij rijgen zich aaneen tot een aantrekkelijke wandeling, die – hoog boven de Zennevallei – overtuigt met prachtige panorama’s. De Ronsers zullen het ontdekken en de tochtbegeleiding ontdekte het tijdens de voorbereiding met een blauw hyacintentapijt maar gelukkig zonder hordes toeristen. Onderweg of op het einde treffen we mogelijk een café dat open is.

Juli
Za 9

Noorderkempen (provincie Antwerpen)

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 3654 of 0494 15 98 12

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: ongeveer een 50 tal km.
 • Samenkomst: om 10u00 op de grote (gratis) parking van het station van Kapellen.
 • Meebrengen: picknick en drank voor één dag, € 1 ronsergeld. Fiets in prima staat (remmen, banden, versnellingen enz.).
 • Verkeersinfo: Kapellen is te bereiken vanaf Antwerpen via de A12. Vanaf het centrum de verkeersborden volgen naar het Station. GPS: Koolkaai Kapellen.
 • Deelnemen: eerst een belletje naar de tochtbegeleider (liefst na 17u00). We volgen de dan geldende coronamaatregelen.

De Vlaamse Kempen nemen het grootste deel van de provincie Antwerpen in. Als begrenzing van de Kempen in het Vlaams Gewest kan men beschouwen: in het westen de Scheldevallei en de Scheldepolders, in het noorden: de Nederlandse grens, in het oosten: de Maasvallei en in het zuiden de lijn Rupel - Dijle - Demer en verder tot aan de Maas. Het Kempenland ligt in het hart van het vroeger Hertogdom Brabant en in het noordelijk deel van het voormalig graafschap Loon. De Ronsers gaan er na deze wetenswaardigheden die je ook te horen zou krijgen van Arnold Houben

We vertrekken aan het station van Kapellen om 10u10 na aankomst van de trein uit Antwerpen om 10u09. We volgen het spoor in de noordelijke richting. We passeren villawijken gelegen in de bossen en komen voorbij het Suske- en Wiskemuseum in Heide Kalmthout. Daar trekken we door een groot landbouwgebied en rijden we langs Achterbroek naar een nieuw bos­gebied waar voornamelijk vakantiehuisjes staan. We komen ook voorbij een eigenaardig bouwsel (soort versterkt mini-kasteeltje). Tegen de middag bereiken we de sporthal van Gooreind waar we in de kantine onze boterhammen opeten. Na de middag gaat het langs het militair vliegveld van Brasschaat, het Anti-Tankkanaal en de Inslag naar het park van Brasschaat. We fietsen dan verder langs het natuurgebied “de Uitlegger” naar het “Kasteel Dennenburg” waar we onze afscheidspint drinken. Dan rest ons nog een 3-tal kilometer tot aan het station van Kapellen.

Juli
Do 14

Tussen Gavere en Oudenaarde

Tochtbegeleiding: Karel Huyghebaert

Tel: 0488 075 04 23

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: 50-52 km
 • Samenkomst: Gaverre station (Asper), vertrek om 9u30.
 • Meebrengen: picknick, drank en € 1 voor de Ronserkas. Een goede fiets.
 • Verkeersinfo: de trein vanuit Gent St.-Pieters (8u57) komt in Gavere aan om 9u14.
 • Deelnemen: liefst aanmelden.

Een schilderachtige regio in de Scheldestreek met rustige dorpen, akkers, weiden, stukjes bos, hier en daar een ­kasteel of een molen in een heuvelend landschap met fraaie panorama’s.

Afspraak aan het station van Gavere. Om 9u30 vertrekken we en fietsen eerst naar Wannegem, daarna gaat het richting Oudenaarde waar we de Schelde oversteken in Eine. Jammer dat Frans Vandeginste, (die naast de brug woonde) er niet meer is, we zouden hem graag nog eens goeiedag zeggen. Vervolgens een stukje Zwalmstreek, daarna terug naar Gavere.

Juli
Za 16

Door groen in en rond Leuven

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km maar je kan makkelijk inkorten.
 • Samenkomst: zaterdag 16 juli 2022 om 10u00 in de wachtzaal van het station van Leuven.
 • Meebrengen: zoals gewoonlijk: boterhammen en drank voor ‘s middags, aangepast schoeisel en kledij, een zakje voor je afval, € 1 Ronsergeld, een Lijnkaart als je er een hebt.
 • Verkeersinfo: om terug te keren naar het station zijn er heel wat mogelijkheden met de bussen van de Lijn.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar is niet nodig.

Langs minder gekende plekjes die je misschien nog niet kent. Eerst trekken we door enkele minder gekende straatjes van Leuven en langs de talrijke groene plekjes in de stad. We besteden wat meer aandacht aan de Kruidtuin die door de meeste toeristen wordt links gelaten. We verlaten Leuven langs het Groot Begijnhof en komen zo langs het Arenbergkasteel dat bij de Dijle in een groot park staat met prachtige bomen.

Verder gaan we nog door het Egenhovenbos waarin zich het Jozefietenhof bevindt, een fraai waterkasteeltje. In Egen­hoven is er een leuk cafeetje dat wellicht van pas zal komen. ­Verder wandelen we nog door het natuurreservaat de Koeheide en het Bertembos.

Als er nog energie en goesting overblijft trekken we nog verder naar het Kastanjebos.

Juli
Zo 17

Nobel Fietsroute

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72

E-mail:

 • Type: dagfietstocht
 • Afstand: 50 km
 • Samenkomst: achteraan het station van Sint-Niklaas om 10u15.
 • Meebrengen: ronsergeld € 1 en picknick. Goede fiets en herstelmateriaal.
 • Deelnemen: graag aanmelden bij de tochtbegeleider.

De Koning Nobel van de Ronsers, Felix Vercauteren, neemt je mee op deze fietstocht langs de mooiste wegen in het centrale gedeelte van het Waasland. Hij voelt er zich al jaren thuis en de tocht is aanbevelenswaardig voor wie gezapig maar toch erg mooi het Waasland wil verkennen. Felix is daarvoor de geknipte man.

Vanuit Sint-Niklaas fietsen we op het fietspad naast de spoorweg naar Belsele. Daar veranderen we van richting en door de bossen komen we in Puivelde. Vandaar gaat het naar Sint-Pauwels en Kemzeke. Hier nemen we oude spoorwegberm nqaar Stekene. We rijden onder de E34. Door veldwegen en bos fietsen we naar Heikant-Zeeuws-Vlaanderen. Via de Sint-Janssteenpolder en mul zand komen we in het Stropersbos dat we door rijden. In de wijk ’t Kalf rijden we de polders van Sint-Gillis-Waas in. Aan onze rechterzijde zien we de Grote Saleghemgeul en verder het Panneweel. Daarna rijden nu over een brug over de E34 over en via de Trieststraat fietsen naar het centrum van Sint-Gillis-Waas. Aan het gemeenschapscentrum De Route, nemen we links de oude spoorwegberm naar Sint-Niklaas.

Juli
Wo 20

Diksmuide - Keiem

Tochtbegeleiding: René Duran

Tel: 0472 45 46 51

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 21 km
 • Samenkomst: Café De Kaai, Ijzerlaan 85, Diksmuide. Parking nabij de IJzertoren. Start om 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen:
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tochtbijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site van Midweekstappen. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We wandelen door het landschap van Den Grooten Oorlog, maar van Keiemse kazen komt ons het water in de mond.

Diksmuide, ook de boterstad genoemd, bestaat uit 15 deelgemeenten en is met een oppervlakte van 16828 km² de grootste gemeente van de provincie. We starten onze tocht aan de IJzertoren, een vredesmonument. We volgen de IJzer stroomafwaarts en verlaten hem na een drietal kilometer om langs het Oud Stuivekenspad en de Kleine Beversdijksvaart het gehucht Oud Stuivekenskerke te bereiken. Tegenwoordig is de plaats, die zich aan het einde van een doodlopende weg bevindt, voornamelijk een gedenkplaats van de Eerste Wereldoorlog. Deze omvat het zogeheten Onze-Lieve-Vrouwehoekje, met de ruïne van de toren van de voormalige Sint-Pieterskerk, die als observatiepost door het Belgische leger werd gebruikt, daarnaast ook een kapel (Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zege) en een aantal gedenktekens en obelisken.

Wat verder steken we de Kleine Bevervaartdijk over en stappen naar de Viconia kleiputten. Het waterrijke gebied ontstond door kleiwinning voor de steenbakkerij van Nieuwpoort. Tussen 1945 en 1979 ontstonden er zes ondiepe met water gevulde kleiputten op een oppervlakte van 22 hectaren. Door een ruilverkaveling kon het natuurgebied in 2001 met nog acht hectaren worden uitgebreid. Langs het reservaat loopt een wandelpad en er zijn twee vogelkijkhutten die gelegenheid bieden tot het observeren, vooral van watervogels.

Bij de Tervatebrug steken we de IJzer over. Deze brug is samen met de Uniebrug en de Schoorbakkebrug één van de drie bruggen over de IJzer tussen de steden Nieuwpoort en Diksmuide. Hier werd fel gestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog en de brug werd op 19 oktober 1914 door de Belgische genietroepen opgeblazen. We zijn welkom in café "De Kroeg" in Keiem.

Na de middag wandelen we via de Dodepaardenstraat voorbij de "Keiemse Kazen", een melkveebedrijf en biokaasmakerij. Met één kaasje pakken ze graag uit: het "Keiems bloempje", een zachte schimmelkaas met een bebloemde korst en een subtiele smaak. Hmm… We stappen verder door het blote landschap tussen de dorpen Beerst en Vladslo naar de Handzamevaart die we volgen tot ons eindpunt. Daar kunnen we nog wat nagenieten in café "De Kaai".

Juli
Do 28

Weilandroute Wuustwezel

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan De Gasthuishoeve, Dorpsstraat 36, 2990 Wuustwezel.
 • Meebrengen: Picknick en drank voor onder de weg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden! Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch met vermelding van gsmnummer.

Wuustwezel is met stip één van de plattelandsgemeenten van de Antwerpse Kempen. Het landschap waardoor de Ronsers zullen fietsen, is er één van uitgestrekte akkers en weilanden, historische hoeven, grazende koeien en grote groenteserres. Aan de einder zie je steeds bossen, veel bossen. Maar bovenal is er de deugddoende rust van het Kempense platteland. Wuustwezel bestaat voor ongeveer de helft uit weilanden. Tel daar nog 22.000 runderen bij en je begrijpt meteen waarom de route de naam Weilandroute kreeg. En Weilandroute Wuustwezel vonden we een leuke alliteratie in gehele Suske en Wiskestijl.

We starten aan de Gasthuishoeve. Deze gerenoveerde boerderij fungeert vandaag als bibliotheek en infocentrum en huisvest de toeristische dienst. De naam verwijst naar het Antwerpse Sint-Elisabethgasthuis, dat reeds in de dertiende eeuw uitgestrekte landerijen en hoeven bezat in Wuustwezel. Bij de Gasthuishoeve vinden we ook het monument van de Tuizentfloot. Oscar Abraham Tuizentfloot, een figuur uit de stripreeks Nero van Marc Sleen, is een minuscule en maffe opvliegende piraat die voortdurend met een vervaarlijk uitziend kromzwaard zwaait. Tuizentfloot schept graag op met allerlei veld- en zeeslagen die hij zou gewonnen hebben, waaronder de Slag van Wuustwezel. Verder fietsen we langs diverse gebouwen die verwijzen naar de strip van de Rode Ridder ‘De Sluier van Wuustwezel’. Tussen de fraaie natuur duiken ook historische monumenten op, zoals kapelletjes, kastelen en de Napoleonshoeve. Op 6 mei 1810 zou niemand minder dan Napoleon Bonaparte er gelogeerd hebben. Bijzonder is ook het gedenkteken van de Polar Bear Association. Dit werd opgericht ter nagedachtenis aan de Engelse soldaten die tijdens de bevrijding sneuvelden bij een Duitse tegenaanval. Het Volkskundemuseum Jan Augustijns in het gehucht Sterbos is een aanrader. Jans vader vervaardigde karren en wagens. Jan breidde de privécollectie uit, liet de wagenmakerij opknappen en maakte er een klein maar charmant museum van. Het bevat de meest uiteenlopende rijtuigen: van een ijskarretje tot imposante koetsen. Loenhout is een echt tuinbouwdorp, met het bloemencorso op de tweede zondag van september als traditionele hoogtepunt. In het centrum van Loenhout ontdekken we een fraai, Frankisch dorpsplein. Het mooie Schaliënhuis valt meteen op. Het dateert uit de zestiende eeuw en was lange tijd een grote boerderij met een brouwerij en een gelagzaal. Boven de voordeur bemerken we een smeedijzeren waaier met brouwersattributen. Op het terras achter het huis staat nog een waterput. Medio zestiende eeuw woonde de beroemde wiskundige en astronoom Johannes Stadius (Jan van Ostayen) in dit pand. Tussen knooppunten 94 en 33 dwarsen we de E19 en de hogesnelheidslijn. Vanaf de brug zien we het nieuwe ecoduct. Via deze natuurverbinding - ruim 100 meter lang en 60 meter breed - kunnen dieren als reeën, hazen en bunzings een veilige oversteek maken. Verderop passeeren we het gebouw van Fluxys. We fietsen hier over enorme gasreserves, die België van energie voorzien. Wuustwezel is ook een grensgemeente. Wanneer je de Bredabaan kruist tussen knooppunten 01 en 90 zien we nog de restanten van enkele voormalige douanekantoren.

Juli
Za 30

t/m

Zo 31

Tussen Demer en Dijle

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser, Mechelen

Tel: 015 27 19 50, (0495 77 82 51 (Jan) of 0499 52 23 59 (Geertje), enkel weekend)

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: dagafstanden: 67,1 en 71,5 km, op zacht glooiend terrein. We gebruiken voornamelijk landelijke wegen en fietswegen, er zitten stukken halfverhard en onverhard tussen.
 • Samenkomst: op zaterdag 30 juli 2022 aan de stationsparking van Wezemaal (Bessenlaan 62, Rotselaar). Volgens de NMBS is deze parking nog gratis. We willen om 10 uur kunnen vertrekken.
 • Verblijf: we overnachten op een unieke locatie: het Pastoraal Diocesaan Centrum, Frederik Merodestraat 18, 2800 Mechelen, op 100 meter van de Grote Markt. We krijgen twee persoons­kamers, zonder stapelbedden.
 • Meebrengen: picknick en drank voor de twee middagmalen. Als het weer het toelaat picknicken we ergens in het veld, valt het tegen dan zoeken we een café op. De tocht is nog niet voorgefietst bij het opstellen van deze aankondiging, dus de cafés zijn niet zeker (maar wel waarschijnlijk).
 • Deelnemen: ter Info: om de postabonnees niet te benadelen tegenover de digitale leden, werd op de tochtbegeleidersvergadering beslist om de aanmelding pas te openen op het moment dat beide soorten abonementen de Ronser zeker gekregen hebben. Aanmelden kan voor onze tocht dus vanaf 25 mei. Je doet dit het beste per mail, want de 26ste zijn we immers zelf op weekend.

We doen collectief alsof corona niet meer bestaat, velen zullen met vakantie zijn, maar de ronsers die het laatste weekend in België zijn, en graag fietsen worden van harte uitgenodigd om met ons het gebied tussen Dijle en Demer te verkennen. De kust en de ardennen zijn nu te druk, maar in het centrum van ons land is het rustig en aangenaam fietsen. De tochten zijn niet vlak, maar eerder golvend. Zaterdag stijgen we in totaal 260 meter en dalen we 270 meter. Zondag is het vlakker, met een in totaal 170 hoogtemeters naar boven en 160 meter dalen. Hoewel we grotendeels in dichtbevolkt gebied fietsen, vermijden we zoveel mogelijk de huizenrijen en zoeken de achterliggende wegen en weggetjes op.

Zaterdag, 31 juli 2022

We vertrekken van het NMBS station van Wezemaal, zuidwestelijke richting, we zoeken eerst een bosrand op, steken de Aarschotsesteenweg en de E314 over, en fietsen tussen de Beninksberg en het Dunbergbroek door naar het Kasteeldomein van Horst. Hier draaien we naar het zuiden, om het Kasteeldomein Kleerbeek heen, langs het Troostembergbos. Wie fietsen verder naar het oosten, om het Welenbos heen naar Tielt-Winge (waar we het hoogste punt van de tocht 81 m passeren). In de buurt van Nieuwrode steken we opnieuw de E314 over, fietsen langs Gelrode richting Betekom. We volgen een stuk van de Demerdijk, steken De Laak over om ons tussen de villa’s van Keerbergen een weg te zoeken naar de rand van Putte. Hier draaien we naar het westen, langs Peulis en boven Bonheiden om langs het Pasbrugbos en de begraafplaats Mechelen binnen te rijden.

De totale afstand van de tocht is 67,1 km, waarvan 3,3 km onverhard, 1,4 km gravel en 900 m kasseien. De rest zou volgens de kaart verhard moeten zijn.

Zondag, 31 juli 2022

Op zondag fietsen we eerst door Mechelen, we verlaten de stad langs de Dijle, tot voorbij Muizen en zoeken dan de Leuvense vaart op. Ter hoogte van Boortmeerbeek rijden we binnendoor naar Kampenhout, waar we de Haachtsesteenweg oversteken. We passeren het Natuurreservaat “Het torfbroek”, komen net tot de rand van Nederokkerzeel en maken van daar een rondje door de velden naar Erps en Kwerps, om langs de rand van het Silsombos, terug naar de zuidkand van Nederokkerzeel te fietsen. Van hieruit rijden we naar Veltem-Beisem, passeren het Kastanjebos, steken iets zuidelijk van Buken de Mechelsesteenweg over en rijden naar Tildonk, waar we het kanaal naar Leuven oversteken. We blijven ten oosten van Haacht (en hopen het anti-tankkanaal te kunnen volgen). Langs de Kappellemansdijk rijden we naar de Dijle, die we volgen tot Werchter. Daarna rijden we naar Tremelo, langs Baal en langs de Balenberg naar Betekom. Hier volgen we de Demer stroomafwaarts, draaien af naar “De Plas” om zo terug naar het station van Wezemaal te komen De totale afstand zou moeten 71,5 km bedragen, waarvan 6,1 km onverhard, 1,5 km grindweg en 1,3 km kasseien.

Augustus
Wo 3

Rondje Braine-l’Alleud

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 0473 48 94 72

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 22 km
 • Samenkomst: NMBS-station van Braine l’Alleud. Start van de wandeling om 10u30. De trein komt aan om 10u22.
 • Meebrengen: picknick voor de middag, drank voor onderweg, € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag de tochtbegeleiding verwittigen van je deelname.

Eigenbrakel (Braine-l’Alleud of Brinne-l’-Alou in het Waals) telt ongeveer 40.000 inwoners, waarmee ze als enige Waals-Brabantse gemeente groter is dan provinciehoofdstad Waver. Het bekendste monument is de Leeuw van Waterloo. ‘Eigen’ in de naam verwijst, net zoals bij Eigenbilzen, naar een zonneleen, een vrij leen dat aan niemand iets verschuldigd is. De Ronsers zijn de deelnemers wel een erg mooie tocht verschuldigd. We trekken vanuit het centrum met zijn fraaie Sint-Stefanuskerk (Eglise Saint-Étienne) de heuvels in, waar je een mooi uitzicht hebt op de stad en de Leeuw van Waterloo in de verte. In Ophain-Bois-Seigneur-Isaac merk je de mooie gebouwen van ‘Notre Village’, opgericht in 1963 onder de naam ‘Village Nr. 1 Reine Fabiola’, een opvangcentrum en beschermde werkplaats voor mensen met een beperking.

Wat verder komen we in het bos van Ophain en het bos van Haumont (Braine-Le-Chateau), waar het volop lente is. In het dorpje vertellen straatnamen als ‘Clos Des Sources’ en ‘Rue du Ruisseau’ dat hier beekjes ontspringen. We volgen de Ruisseau des Noucelles langs de Sentiers des Cascades. Waar die bijna uitmondt in de Hain, steken we de rivier over en komen we op de Tubekesteenweg (Chaussee de Tubize) met links het hoge viaduct van Wauthier-Braine (Woutersbrakel). Kasteelbrakel is nog 2 km verder. We beklimmen de smalle ‘Sentier Cigarette’ en ontdekken eens boven de wit-rode tekens van de GR12 Amsterdam-Parijs. Die volgen we die richting Amsterdam om voorbij het gehucht Colipain in het Hallerbos aan te komen. Helaas is het blauwe bloementapijt daar voor een ander seizoen. Aan de rand van Dworp steken we die over in zitten we terug in Waals-Brabant op de Chemin de Tisvenhoort. We gaan de taalgrens weer over en volgen ‘Kwademarasch of Honneweghel’ op de GR12 richting Parijs.

Zevenbronnen/Septfontaines zit pal op de taalgrens maar wat verder is het Wallonië dat de overhand krijgt met Sentiers des Moines en Chemin du Roton. In het dorpje Culot verlaten we de GR om met zicht op Braine l’Alleud en Waterloo af te dalen op een brede onverharde weg.

Op het einde komen we de oude spoorlijn 115 tegen. Onder de viaduct bij de Alsembergsesteenweg staat er een klein mannetje te wateren. In overeenstemming met de beroemde kleine uit Brussel met wie hij verbroederd is, zie je ‘El Gamin qui Piche’, Waals voor ‘le Gamin qui pisse’. Het standbeeld staat er al sinds 1928. Van hier tot aan het station is het nog 800 meter langs de oude spoorweg. Aan het station zijn er heel wat gelegenheden om nog iets te eten of drinken voor de terugreis.

Augustus
Za 6

t/m

Zo 7

Namen, de poort der Ardennen of zoiets

Tochtbegeleiding: Jurgen Vandeputte

Tel: 0472 28 20 13

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: 2 keer 20-21 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan het station van Godinne.
 • Verblijf: jeudherberg van Namen, Avenue Félicien Rops 8, 5000 Namur.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Het gebruikelijke wandelgerief meenemen. In de jeugdherberg is beddengoed in de prijs inbegrepen.
 • Verkeersinfo: Godinne ligt tussen Namen en Dinant. Er zijn treinstations in Godinne en Sart-Bernard. Raadpleeg de website van de NMBS en de TEC.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

De omgeving van Namen wordt zelden bezocht door de Ronsers. Dat is onterecht want kortbij Namen is er genoeg natuur en onverharde paden om een wandelweekend te organiseren. Het wordt een wandelweekend met 2 gezichten. Zaterdag wandelen we op en af langs de Maas en de Bocq (een bijrivier van de Maas, of moet ik zeggen: een uit de kluiten gewassen beek). Zondag wandelen we op het plateau boven de Maas, met minder op en af en toe bos, en meer door de velden en langs oude hoeves.

Zaterdag, 6 augustus 2022

We starten aan het station van Godinne (Rue Grande nr 6). Langs het Collège Saint-Paul gaan we bergop de bossen in. We passeren het Château de Tricointe, de ferme d’Anway en de ferme d’Ahinvaux. We steken de Bocq over en stappen richting Bauche waar we de rivier nogmaals oversteken. Via de Ferme de Venatte wandelen we naar het dorpje Mont, om daarna via het ziekenhuis van Mont-Godinne af te dalen naar de Maas. We wandelen een eindje langs de Maas om uiteindelijk terug in Godinne terecht te komen. Van Godinne rijden we naar de jeugdherberg van Namen, en ‘s avonds doen we ons tegoed aan lekkers in een restaurantje in Namen.

Zondag, 7 augustus 2022

We rijden enkele kilometers met de auto en vertrekken aan het station van Sart-Bernard (Rue Cortil Niche nr 2). De eerste helft van de wandeling volgen we de GR575 zuidwaarts tot in Crupet. Onderweg passeren we de Château-ferme d’Arche en Ivoy en de ferme de Coux. In Crupet bewonderen we de bescheiden waterburcht. Op de terugweg passeren we door weidse velden langs Maillen en het bois de Maillen.

Augustus
Za 20

De Linieroute

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: max 60 km, glooiend terrein.
 • Samenkomst: om 10u30 aan de Sint-Antoniuskerk, Bukenstraat 24, 1910 Kampenhout.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch met vermelding van gsmnummer.

Deze fietsroute staat in het teken van ons oorlogsverleden. Met Oekraïne in gedachten kunnen we alleen maar blij zijn dat we hiervan gespaard blijven. Maar toch is het een symbolische fietstocht in een tijd waarin de spanningen tussen oost en west weer helemaal terug zijn.

We fietsen langs bunkers van de KW-linie naar het kanaal Leuven - Mechelen. De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. We komen voorbij het belevingscentrum ‘14-’18 in Tildonk en de kloostertuin. We houden even halt in Haacht bij de restanten van deze KW-antitankgracht en fietsen verder over de weide van Werchter. Alvorens Leuven te bereiken, houden we even halt bij de abdij van Vlierbeek, momenteel volop in de restauratiefase. Daarna genieten we van de gezellige sfeer en de prachtige gebouwen van de studentenstad. Even later flaneren we over de Bond­genotenlaan met zicht op het majestueuze stadhuis. De studenten ‘van de tweede zit’ komen we ongetwijfeld tegen. We trekken dan nog even zuidwaarts waar het glooiend wordt vooraleer we Heverlee bereiken. Daarna rijden we terug noordwaarts en via Herent en Kampenhout bereiken we weer onze startplaats.

Mei
Za 7

t/m

Zo 8

Diest - Leuven - Diest

Tochtbegeleiding: Jef Geelen

Tel: 0497 28 58 60

E-mail:

 • Type: fietstrektocht
 • Afstand: we fietsen per dag ± 70 - 80 km.
 • Samenkomst: om 10u15 aan het treinstation van Diest.
 • Verblijf: we verblijven in de jeugdherberg van Leuven.
 • Meebrengen: picknick en drank voor 2 dagen. Beddengoed is aanwezig en in de deelnameprijs inbegrepen. Fiets in goede staat. Bandenplaksetje meebrengen.
 • Verkeersinfo: met de trein geraak je gemakkelijk in Diest. In de buurt van het station van Diest is er mogelijkheid tot parkeren (bijvoorbeeld op de Turnhoutse baan of op de parking in de Fabrieksstraat, het verlengde van de Turnhoutse baan, op 850 m van het station).
 • Deelnemen: aanmelden per e-mail of telefonisch. 12 fietsers kunnen mee.

Wie zin heeft in een verkenning van het Hageland en een kleine oversteek naar de Antwerpse Kempen, komt in dit weekend aan zijn gading. Bossen, velden, water, natuurreservaten, hier en daar een heuveltje, voor elk wat wils. Voor een groot deel maken we gebruik van het fietsknooppuntennetwerk. We rijden aan een rustig tempo een 70-80 km per dag. Elektrische fietsen zijn welkom, maar bepalen niet het tempo. Hier en daar fietsen we op een grindweg.

We vertrekken aan het station van Diest om 10u15 na aankomst van de trein uit Antwerpen en Brussel/Leuven. We fietsen naar Averbode (het zal wel nog te vroeg zijn om een ijsje te gaan eten in de Lekdreef - de enige dreef die je niet vindt via Google Maps) en bezoeken even de Antwerpse Kempen in de buurt van Herselt. We rijden verder richting Gelrode waar we de Moedermeule passeren, vervolgen onze weg naar Rotselaar, komen in de buurt van het provinciaal domein in Kessel-Lo en bereiken dan de jeugdherberg in Leuven.

Op zondag verkennen we vooral het zuidelijk gedeelte van het Hageland. We vertrekken richting Pellenberg. Daarna zetten we koers naar Boutersem, blijven ten noorden van Tienen, en komen dan in de buurt van Het Vinne, een natuurreservaat en een paradijs voor watervogels. Dan wordt het tijd om in noordelijke richting te rijden om ons eindpunt Diest te bereiken.

Mei
Zo 15

Westmalle - Trappisten en Tichelgat

Tochtbegeleiding: Kristien Nuyts

Tel: 0485 72 66 87

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 21 km

 • Samenkomst: 10u00 op parking Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487, 2390 Malle.
 • Meebrengen: goed schoeisel. Picknick, drank en € 1 Ronsergeld.
 • Deelnemen: aanmelden is aan te raden, zo kunnen we je verwittigen indien de tocht toch niet (covid-19!) kan doorgaan.

Met de Ronsers eens door de Kempen wandelen, dat was al even geleden. Grijp je kans om deze mooie dagstaptocht mee te pikken. We vertrekken aan het welbekende café Trappisten in Westmalle en wandelen richting Oostmalle naar het natuurgebied Klokkeven.

Het natuurgebied Klokkeven ligt in het noordwestelijk gedeelte van Oostmalle. Vele steenbakkerijen in de omgeving ontgonnen hier vroeger de rijke kleigrond. Deze voormalige kleiput (of tichelgat) werd teruggenomen door de natuur en is nu een mooie oase in Malle.

Deze mooie wandeldag kunnen we afsluiten in het wereld­beroemde café de Trappisten en een bezoek aan kunst en ambacht in de kapel in Sint-Antonius Zoersel. Creatieve Ronser Nadine Vanhaecht uit Putte organiseert dit evenement en stelt er haar laatste creaties voor. Als je op zoek bent naar een origineel geschenk…

Mei
Wo 18

Noordpeene (F)

Tochtbegeleiding: Emmanuel Maerten

Tel: 0494 32 91 85

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: twee lussen van 11,5 en 9,5 km.
 • Samenkomst: Auberge de la Peene, 94 La Place, 59670 Noordpeene (F). Start van de wandeling: 10u00. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers. We zijn welkom in Auberge de la Peene, zowel bij de start van de wandeling als op de middag en natuurlijk ook na de wandeling…
 • Meebrengen: drank voor onderweg en picknick voor ‘s middags in Auberge de la Peene. Lunchafval nemen we mee in de eigen rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden op de berichtenpagina. De tocht­bijdrage (€ 1) wordt onderweg opgehaald. Gezelschapsdieren worden niet toegelaten. Eventuele laattijdige wijzigingen in het programma worden meegedeeld op de site. Bekijk deze dus nog eens de dag voordien!

We maken een natuurhistorische wandeling doorheen een prachtig oervlaams landschap.

De wandeling omvat twee lussen, met vertrek en aankomst aan de Auberge de la Peene in Noordpeene. Dit dorp aan de rivier de Peene was in 1677 het decor van de historisch belangrijke Slag aan de Peene (of de Slag bij Cassel).

Tot 1677 was deze regio een deel van de Zuidelijke Nederlanden, ook de Spaanse Nederlanden genoemd. De Franse koning Lodewijk XIV zocht uitbreiding van zijn rijk naar het noorden en zijn leger leverde er een hevige slag tegen de Vlaams-Nederlands-Spaanse troepen onder aanvoering van Willem III, Willem van Oranje. Door een strategische blunder van Willem konden de Fransen zegevieren, ten koste van 4000 tot 5000 dodelijke slachtoffers in twee dagen tijd (10 en 11 april 1677). Hiermee werd dit mooie landelijke Vlaamse gebied definitief ingelijfd bij Frankrijk. Voor meer informatie over deze veldslag is een bezoek aan het Maison de la Bataille in Noordpeene, met Nederlandstalige uitleg, meer dan de moeite waard. De namen van de landelijke dorpjes in de streek klinken nog altijd zeer “Vlemsch”: Noordpeene, Zuidpeene, Wemaerscappel, Ochtendzeele, Zermezeele, Bavinckhove en vele andere.

In de voormiddag wandelen we een lus van ongeveer 11,5 km, noordwaarts het slagveld in.

Na de middag maken we nog een lus van ongeveer 9,5 km, meer zuidwaarts.

Mei
Za 21

Door het land van de Witte

Tochtbegeleiding: René

Tel: 016 40 66 30

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 19 km, maar inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: zaterdag 21 mei 2022 om 10u00 in het station van Aarschot.
 • Meebrengen: degelijke schoenen, aangepaste kledij, picknick en drank (café mogelijk in Testelt) € 1 Ronsergeld en een zakje voor je afval.
 • Verkeersinfo: in Aarschot geraak je met de trein of met een bus vanuit Leuven. In Zichem zijn er treinen terug naar Aarschot en Leuven maar ook naar Diest en Hasselt.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig.

Van Aarschot naar Zichem wandelen we door een landelijk stukje Demerland.

We vertrekken in Aarschot en volgen de Demer gedurende een tijdje, lopen langs een afgesneden arm van de rivier. Na een tijdje komen we ter hoogte van Langdorp met het kerkje in ijzerzandsteen. We verlaten even de Demer en trekken langs de Wijnberg, langs enkele paardenweiden en bosjes om terug met de Demer mee te kronkelen. In Testelt (mogelijke cafeestop) steken we de Demer over en gaan over de Voorberg.

Eens daarover wachten ons de Demerbroeken en hopelijk staan ze niet te nat, anders moeten we even omlopen om in Zichem te geraken. Wannes Raps of de Witte zullen we wel niet tegenkomen die zitten nu wel zoals het serieuze mensen betaamt te gamen op hun PC. Wat er gelukkig niet helemaal is verdwenen zijn de herbergen. In Zichem nemen we de trein terug naar Aarschot en Leuven. In de middeleeuwen was Zichem een stadje met een lakenhalle en dus enig economisch belang had. De omwalling die vanaf 1301 werd gebouwd is nog steeds terug te vinden in het stratenpatroon. Aan de noordzijde van de stad werd de Demer rechtgetrokken maar de Oude Demer werd niet gedumpt. De Maagdentoren, een versterkte woontoren en een waterburcht werden ook in die periode gebouwd. Tijdens de godsdienstoorlogen en vooral in 1578 werd de bevolking en het ­garnizoen van Zichem door Farnese (een opvolger van bloedhond Alva) bijna volledig uitgemoord bij wijze van voorbeeld. Enkele epidemieën en overstromingen herleidden Zichem tenslotte tot een stil dorpje totdat een zekere Ernest Claes de aandacht op zijn geboortedorp trok door zijn verhalen.

Mei
Zo 22

Bosbaden in het Bulskampveld

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

Tel: 0495 89 92 09

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 20 km langs vlakke boswegen.
 • Samenkomst: aan het chirolokaal van Hertsberge (Toekomststraat) om 9u45. (Er ligt een speeltuintje voor) We vertrekken om 10u00.
 • Meebrengen: goede wandelschoenen, picknick, drank en € 1 Ronserbijdrage.
 • Deelnemen: graag per mail aanmelden bij de tochtbegeleidster. Op de dag zelf kan je bellen op 0495 899 209.

Bosbaden (Shinrin-Yoku) is overgewaaid van Japan en kent ook in onze contreien meer en meer succes. De Ronsers moeten al lang niet meer overtuigd worden dat wandelen in het bos ontspannend is, een weldaad is voor onze zenuwen, onze zintuigen prikkelt en voor een betere concentratie zorgt. In Japan wandelt men traag en meditatief, dat zal voor ons wat moeilijker zijn. Maar nu het bos prachtig groen kleurt, geven we ons graag ten volle over aan de weldaden van het woud!

We vertrekken aan de kerk van Hertsberge, een deelgemeente van Oostkamp. Een klein stukje asfalt brengt ons naar de chique villawijken in het bos. Maar al gauw verandert dit in een heerlijk bospad dat we quasi voor de overige 18 km zullen aanhouden. We volgen een groot deel de gevarieerde wandelroute ‘Wildenburg’ die ons langs de mooiste plekjes van de Gulke Putten, Predikherenbossen, Disveld en Vagevuurbossen leidt. Percelen naald-en loofbos wisselen elkaar af met weilanden en akkers.

We passeren ook de ‘Succursale’, de vroegere matrozenschool. Op het einde van de wandeling nemen we er nog een stukje Bulskampveld bij. Ons immuunsysteem heeft weerom een boost (en een extra pri gekregen!

Mei
Do 26

Trap voor trap, van trappist naar trappist

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22

E-mail:

 • Type: slappe fietstocht
 • Afstand: maximum 45 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan Café Trappisten, Antwerpsesteenweg 487 - 2390 Westmalle.
 • Meebrengen: picknick en drank voor onderweg. Een fiets in tiptop conditie met een berijder die zijn stalen paard in de hand kan houden. Herstelmateriaal in geval van lekke banden en mogelijke andere ‘ongemakken’.
 • Deelnemen: aanmelden per email of telefonisch graag met vermelding van gsm-nummer.

Dit is een inhaaltocht. Die stond vorig jaar reeds gepland. De weergoden waren ons toen niet goed gezind, de regen viel toen met bakken uit de lucht.

Via de Trappistenroute fiets je van de trappistenabdij van Westmalle naar het trappistinnenklooster van Brecht. De wereldberoemde Westmalse dubbel en tripel ­worden nog steeds in de trappistenabdij van Westmalle ­gebrouwen. Proeven is niet verboden.

In de provincie Antwerpen doe je meer dan bier proeven, bier wordt er een belevenis. Deze fietstocht voert ons door bosrijke en landelijke gebieden, weilanden, akkers, maar ook door residentiële wijken en eveneens komen we doorheen het mooie kasteelpark “de Renesse”.

Blikvangers zijn de Trappistenabdij van Westmalle, waar nog steeds monniken bidden, studeren en werken, daarom zijn de abdij en de brouwerij niet te bezoeken.

Dan is er de Neo-romaanse abdij van Brecht, die midden in de Brechtse Heide ligt en het Domein de Renesse Oostmalle waar je kan genieten van 60 ha groen.

Wanneer je een bijzonder kunstwerk wil bekijken mag je zeker niet voorbijgaan aan het Lindepaviljoen van Zoersel en als afsluiter kan je proeven van een dubbel of trippel. Dit levend bier dat nog echt binnen de abdijmuren is gebrouwen bestaat uit grondwater van Malle, mout, gist, hop en kandij­suiker en is absoluut de moeite waard! Ronsers zijn geen droogstoppels. Een lange rit eindigt vaak achter een vol glas bier. Maar waarom wachten tot ná de rit? Op onze tocht komen we zeker gelegenheden waar proeven centraal zal staan, daarom is deze tocht ook iets korter.

Mei
Do 26

t/m

Zo 29

Utrechtse Heuvelrug (NL)

Tochtbegeleiding: Marijke Swart en Jörg Gottwald

Tel: 0471 353 224 (Jörg, enkel tijdens het tochtweekend)

E-mail:

 • Type: dagfietstochten
 • Afstand: tussen 53 en 82 km, met tussendoor lichte hellingen. Nooit meer dan 500 hoogtemeters per dag.
 • Samenkomst: op de gratis parking van Stayokay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik om 11u00 op donderdag 26-05-2022.
 • Verblijf: Stayokay Utrecht-Bunnik, Rhijnauwenselaan 14B, 3981 HH Bunnik.
 • Meebrengen: picknick voor de eerste dag. We komen na elke tocht langs een supermarkt om picknick voor de volgende dag te kunnen kopen. Regenkledij. Plastic zak om op te zitten tijdens pauze. Een fiets in goede staat. Zeker op voldoende bandenprofiel en -druk letten.
 • Verkeersinfo: treinreizigers kunnen via Utrecht Centraal tot het station Bunnik rijden. Vanaf daar zijn het nog maar 2 km tot aan de jeugdherberg. Je hebt een internationaal fietsbiljet nodig.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders. De fietstochten zijn bij het schrijven van deze aankondiging nog niet voor 100% voorbereid. Maar het zal, zoals altijd, weer veel natuur zijn. En met Marijke als ‘native speaker’ gaan alle deuren in Nederland open!

Het is weer tijd voor het paradijs voor recreatieve fietsers: Nederland. Dit jaar beginnen we onze tochten op de Utrechtse Heuvelrug. Maar in Nederland zijn heuvels iets anders dan in België. Zeker niet te vergelijken met de Vlaamse Ardennen. We vermijden zo veel mogelijk drukke wegen om zo veel mogelijk van de natuur te kunnen genieten. We fietsen door verschillende landschappen op korte afstanden. Maar ook onze vrienden van cultuur en geschiedenis zullen er niet te kort komen. Zoals altijd zijn onze tochten iets tussen slap en sportief. Het genieten van de natuur staat altijd boven snelheid en kilometers.

Dag 1: We beginnen met de kortste tocht (53 km) van dit lang weekend, dwars over de Heuvelrug, richting Amersfoort. De culturele hoogtepunten zijn de pyramide van Austerlitz en het Belgenmonument.

Dag 2: Na de kortste tocht volgt vandaag de langste van 82 km. Onze picknick nemen we bij een van de vele rustpunten van Nederland in. Dus is er geen echt café onderweg gepland. Highlights voor vandaag zijn de Loosdrechtse Plassen met Scheendijk en het Kasteel Groeneveld.

Dag 3: (65 km) Vandaag fietsen we bijna de hele heuvelrug langs richting zuidoost tot Amerongen. We beginnen de tocht eerst langs de zuidelijke rand van de Heuvelrug. De terugweg gaat door bos dwars over de Heuvelrug.

Dag 4: (53 km) Deze tocht hoort eigenlijk niet bij de Heuvelrug. Zuidelijk van Bunnik is de Lek, een rivier die Arnhem met Rotterdam verbindt. Met zicht op de Lek genieten we onze picknick op een van de beroemde rustpunten van Nederland. Rustpunten zijn picknickplaatsen van particulieren, meestal boerderijen, waar we ons eigen picknick kunnen genieten en tegelijkertijd ook een koffie, thee of pintje krijgen. Verder gaat het langs de Lek en het Lekkanaal tussen Utrecht en Houten terug naar ons startplaats, waar we nog een afscheidsdrankje nemen.