De Ronsers vzw,
een frisse bries in je vrije tijd

Januari
Zo 7

Kapellen - Putte (B) - Kapellen

Tochtbegeleiding: Freddy Verschoore

Tel: 03 665 36 54 of 0494 15 98 12

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 17 km.
 • Samenkomst: rond 10u00 aan het station van Kapellen. Daar wachten we op de trein uit Antwerpen die iets na 10u00 aankomt.
 • Meebrengen: € 1 ronsergeld, picknick en drank voor onderweg, zaklamp zeker niet vergeten. Voor 's middags is er een café voorzien.
 • Verkeersinfo: Autoronsers uit het westen van het land: Liefkenshoektunnel (betalend) en daarna door Stabroek naar Putte-Kapellen. Daar de weg nemen naar Kapellen-centrum. Autoronsers uit de rest van het land: ring van Antwerpen nemen richting Breda, afrit Kapellen-Brasschaat. Daarna naar Kapellen-centrum. Aan het station van Kapellen is er achter het Frietkot een grote niet-betalende parking
 • Deelnemen: aanmelden is niet verplicht maar toch nuttig voor de tochtbegeleider. Het tempo van de groep is het tempo van de traagste deelnemer.

Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, je vindt ze niet alleen in West-Vlaanderen! In het noorden van de provincie Antwerpen bouwde het Duitse leger in volle oorlogstijd een verdedigingslinie. Daarmee wilden de Duitsers zich beschermen tegen het geallieerde leger, dat volgens hen zou oprukken vanuit het neutrale Nederland. De bouw van de linie zelf heeft er wellicht mee voor gezorgd dat de inval er nooit is gekomen. Al honderd jaar vind je in het Kapelse Mastenbos een deel van de nooit gebruikte Duitse verdedigingslinie. Begroeid met varens en grassen zijn de historische sporen niet voor elke bezoeker even leesbaar. Dankzij een 'loopgravenpad' met zitbanken, infoborden, trappen en bruggetjes komt daar in 2014 verandering in. Langs dit pad krijg je uitleg over de historische context van het Mastenbos en over het unieke ecosysteem dat zich na de Duitse terugtrekking gevormd heeft. Een viertal bunkers zul je voor het eerst kunnen betreden, de overige bunkers blijven voorbehouden voor overwinterende vleermuizen. We komen samen aan het station van Kapellen om 10u00. We wachten op de treinreizigers die er aankomen met de trein uit Antwerpen om 10u08. We stappen van Kapellen-centrum weg door het park van Kapellen en het "Rood" (een bosgebied ten noorden van Kapellen-dorp). Langs de Parijse weg gaat het dan via een bosweg naar en een asfaltbaan naar het Moretusbos. We komen voorbij het Ravenhof en daarna zoeken we een café op om onze innerlijke mens te versterken. Na de middag gaat het dan via het Anti-tankgracht en het Mastenbos naar het hierboven beschreven "Loopgravenpad" (ongeveer 1,5 km lang). Daarna resten ons nog een drietal kilometer tot aan het station van Kapellen waar we een afscheidspint zullen drinken.

Januari
Zo 14

Van Waver naar Sint-Joris-Weert

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km maar inkorten kan omdat we parallel lopen met de spoorlijn Leuven-Ottignies.
 • Samenkomst: station van Wavre om 9u40. We wachten op de treinen uit Leuven en uit Ottignies.
 • Meebrengen: stevig schoeisel (modder mogelijk) en aangepaste kledij, boterhammen en drank, € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor een eventueel cafébezoek, een zakje voor je afval. Geen honden.
 • Verkeersinfo: wie met de wagen komt kan van Sint-Joris-Weert met trein of bus terug naar Waver. Er rijdt ook een bus naar Leuven. Als je met een WE-biljet reist, vraag je als bestemming Sint-Joris-Weert als je over Ottignies reist en Waver als je via Leuven komt. Als je van verder dan 100 km komt zijn 2 stroken op een Railpas goedkoper dan een WE-biljet.
 • Deelnemen: aanmelden per mail of telefonisch voor 11 januari. Bij het schrijven van dit bericht waren de nieuwe treinuren nog niet bekend en moet het uur van samenkomst misschien gewijzigd worden. Indien geen reactie van de begeleider blijft het uur van samenkomst behouden.

Voor dit vierde deel van onze tocht langs de Dijle dwarsen we de taalgrens. We vertrekken in Waver, een gezellig Waals stadje net onder de taalgrens. Eerst wat kleine straatjes en steegjes, dan even langs de Dijle tot aan de basiliek van Basse-Wavre, ooit een druk bezocht bedevaartsoord. Tot kort geleden was er zelfs elk jaar een bedevaart te voet vanuit Leuven. Dat hier heel wat geld in de offerblok werd gegooid, verklaart de rijkdom van deze kerk in dit dorpje waar vroeger wel weinig te beleven viel. We nemen een kijkje in de kerk maar om te biechten kom je later maar eens terug. Even verder wacht ons een pracht van een half overwoekerde weg vlak naast onze geliefde Dijle. Daarna trekken we naar het bos van Laurensart op de flanken van de vallei. We komen ter hoogte van de dorpjes Ottenburg, Archennes en Florival waar we eventueel het ons bekende cafeetje kunnen bezoeken. Verder trekken we nog door een landschap met wilgenbosjes en beemden naar de vijver van Pécrot. Sint-Agatha-Rode met haar mooie kerk laten we links liggen en trekken verder langs het Grootbroek, een natuurreservaat waar heel wat watervogels ‘s winters komen vertoeven. Sint-Joris-Weert is ons eindpunt waar we met bus of trein terug thuis geraken.

Januari
Wo 17

Nieuwkerke - Dranouter, Heuvelland, grensland

Tochtbegeleiding: Freddy Lesage

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief.
 • Samenkomst: start om 10u00 op de markt van Nieuwkerke. Ruime parking. Geen startcafé. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: Eigen picknick voor in in Eetcafé ’t Folk inn Dranouter. Verse soep te verkrijgen. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Nieuwkerke en Dranouter zijn twee van de acht woondorpen van de gemeente Heuvelland. Ze liggen aaneengesloten op de rug van het West-Vlaams Heuvelland die de waterscheiding uitmaakt tusssen het IJzerbekken en Leiebekken.

Voormiddag, 8 km

We starten aan de Onze-Lieve-Vrouwkerk en nemen direct het Vijverstraatje naar de Pont d’Amour, waar er zowaar liefde in de lucht hangt. We wandelen noordoostwaarts tot we de GR 5A vinden en richting Monteberg trekken. De Monteberg ligt tegen de Kemmelberg. De top ligt op 115 meter. Op de helling ligt een wijngaard. Via het bergstraatje bereiken we Dranouter.

Namiddag, 10 km

We stappen deels verhard en onverhard richting Coin Perdu, in de Verlorenhoekstraat aan de grens, en Zwartemolenhoek. De landschappelijk erg aantrekkelijke Zwartemolenhoek sluit noordwaarts aan bij de Breemeersen. Breemeersen en Zwartemolenhoek tellen nog heel wat kleine landschapselementen. Typisch zijn de vele soorten knotbomen: veldesdoorn (of Spaanse aak), gewone es, kraakwilg, zomerlinde en schietwilg. We verkennen het natuurgebied De Breemeersen. Natuurpunt is de eigenaar en zorgt tevens voor het beheer. De Breemeersen is een groot graslandgebied gelegen in de Leievallei. Dit open landschap bestaat uit een lappendeken van weilanden, hooilanden en hooiweiden met daarin heel wat waardevolle poelen, sloten en houtkanten. Via de Walletjes gaat het terug naar Nieuwkerke. Op de Walletjes geniet je van een uniek panorama op de heuvelrij in het noorden en de Leievlakte tot diep in Frankrijk, in het zuiden.

Januari
Z0 21

Drongen (Gent)

Tochtbegeleiding: Yves Vincent en Marilyn Carpentier

Tel: 053 70 66 98 of 0476 53 30 95 (GSM enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ± 21 km (vlak terrein).
 • Samenkomst: om 10u00 aan de treinhalte van Drongen (perron richting Brugge, kant Varendrieskouter). Er kan aan beide zijden van de sporen gratis worden geparkeerd, maar je kunt enkel te voet of per fiets aan de overzijde van de sporen geraken. We vertrekken stipt want we moeten vóór de middag onze “boot” halen.
 • Meebrengen: drank en picknick. Waterdichte wandelschoenen: we wandelen overwegend over (half)verharde paden, maar wat modder en plassen zijn onvermijdelijk in de winter.
 • Deelnemen: € 1 ronserbijdrage. Aanmelden niet nodig.

Vandaag verkennen we de waterrijke westkant van Gent. We passeren een paar natuurlijke waterlopen zoals de Leie en de Oude Leie, aangelegde waterlopen zoals de Ringvaart en de Watersportbaan en een paar natuurgebieden die deels onder water staan. Vanuit Drongen volgen we eerst de Leie zuidwaarts tot we aan de overkant de kerk van Sint-Martens-Latem zien verschijnen. Dan zetten we koers naar 9051 Afsnee waarvan bijna de helft van de inwoners aan de overkant van de Leie woont, in de wijk de “Drie Leien”. Deze wijk van Afsnee is alleen toegankelijk voor auto’s vanuit Drongen, behoort tot een parochie van Drongen en heeft dezelfde postcode als Drongen (9031). Wij bereiken de overkant van de Leie met het veerpont waar we vóór de middagsluiting om 12 uur willen zijn.

Aan de overkant wandelen we verder door De Assels, een natuurgebied dat doorsneden wordt door de Oude Leie. Het dient ook als natuurlijk overstromingsgebied van de hedendaagse Leie. Via de brug van de spoorweg Brussel-Oostende geraken we over de Ringvaart en bereiken we de Blaarmeersen. Dit is een recreatiegebied met een indrukwekkende sportinfrastructuur zoals Topsporthal Vlaanderen, het Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx en de grootste klimzaal van Europa. Tot 2003 kon men hier ook nog in open lucht skiën. Wij gaan het gebied gewoon even binnen en buiten voor onze middagcafé. ‘s Namiddags passeren we het Jan Palfijn ziekenhuis. Dit ziekenhuis kwam in 2008 in het nieuws omwille van baby J die hier werd geboren. De Gentse biologische ouders verkochten het kind wegens geldnood op de parking aan Nederlandse wensouders die € 7.500 beloofden via afbetaling. De Nederlandse wensouders deden valse aangifte van de geboorte en betaalden nooit het volledige bedrag. Het Gentse koppel wenste het kind later terug, maar ging bovendien ook uiteen. Zowel de biologische als de wensouders werden veroordeeld. Baby J werd geplaatst bij een Vlaams pleeggezin. Sommigen hebben een vlottere start in hun leven dan anderen... Na het verlaten van de Gentse agglomeratie, bereiken we het natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen, één van de meest vogelrijke natuurgebieden van Vlaanderen met o.a. een grote kolonie aalscholvers. Het gebied ligt grotendeels in een vallei met een ondergrond van klei waar het water nauwelijks kan doordringen. In de winter staat hierdoor het grootste deel onder water. Einde voorzien omstreeks 17u15.

Januari
Za 27

t/m

Zo 28

Troisvièrges (L)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: twee keer ongeveer 24 km.
 • Samenkomst: om 10u30 aan de kerk van Oudler.
 • Verblijf: Couvent de Cinqfontainees, Rue Massen 30-32, 9907 Troisvierges, Luxemburg. De bedden zijn er voor ons gedekt in een exclusieve locatie.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Wat is het gebied rond Noord-Luxemburg toch mooi eind januari: geen jacht, weidse velden die er zompig bij liggen, bossen die je voorzien van nieuwe zuurstof en hellingen die je doen hijgen en een rode blos op je kaken toveren. En natuurlijk: de overnachtingsplek van deze tocht: een oud klooster dat we voor ons alleen hebben: gezelligheid troef!

De Ronsers hebben iets met religieuze gebouwen, zo lijkt het wel. Wellicht heeft het ook te maken met die authentieke sfeer die er heerst en de rust die we in ons drukke bestaan amper nog terugvinden? Vast staat dat we wel eerst een inspanning moeten leveren om er te geraken. We vertrekken in Oudler en stappen richting Hollersbach, een onooglijk klein riviertje dat zijn weg begint met water dat uit een buis komt. We passeren Richtenberg, een gehucht van Burg-Reuland met amper 7 huizen en stappen dan naar Luxemburg langs de Reelerfurtbach en Leithum. Via de CFL-route van de Luxemburgse spoorwegen bereiken we onze overnachtingsplaats in Fünfbrunnen.

Op zondag gaan we op zoek naar het hoogste punt van Luxemburg en flirten er met de grens met België om dan uiteindelijk via talrijke boswegen terug in Oudler te belanden voor de afscheidspint. Moe maar tevreden.

Februari
Zo 4

Waasland - Sinaai

Tochtbegeleiding: Felix Vercauteren

Tel: 0472 74 63 72 of 03 766 23 99

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km
 • Samenkomst: station van Sinaai om 10u00.
 • Meebrengen: goede stapschoenen en kleding. Picknick en € 1 ronsergeld.
 • Verkeersinfo: Sinaai is te bereiken via spoorlijn Gent - Antwerpen, via N70 Antwerpen- Gent en E17 Antwerpen-Gent, afrit Waasmunster.
 • Deelnemen: aanmelden moet niet maar is altijd fijn.

Het Waasland is een weinig gekende streek met een lange geschiedenis. Onsproten uit een groot woud groeide het Waasland uit tot een bloeiende landbouwstreek en later kende de textielindustrie hier ook gouden tijden. Ooit maakte Reynaert de Vos hier de mensen het leven zuur. De tochtbegeleider daarentegen heeft een bravere inborst en volgt graag het rood-wit gestreepte. Garantie op mooie paadjes dus.

Waarschijnlijk onstond Sinaai als een Frankisch dorp in de periode 400-800. In 1217 werd Sinaai een zelfstandige parochie. In 1219 schonk Gravin Johanna van Constaninopel een rechthoekige strook grond die overeenkomt met de terreinen van de huidige Dries, gemeentehuis, kerk en kerkhof. In 1976 werd het een deelgemeente van Sint-Niklaas. De wandeling vandaag brengt ons in een landschap van bolle akkers. Agrarisch gebied met akkers en weiden. Langs de Stekense vaart en Moervaart geniet je van de meersen. Verder wandelen we door de bossen van Puivelde. Voorbij Stekene komen aan de Baudelohoeve. We stappen door het natuurgebied de Fondatie. ­Vandaar trekken we naar de Dries van Sinaai, om vervolgens onze startplaats op te zoeken. Je zal het geweten hebben!

Februari
Zo 11

Van Bornem naar Bornem

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 0479 54 50 61

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 25 km, inkorten is mogelijk.
 • Samenkomst: aan het station van Bornem om 10u00, we vertrekken na aankomst van de trein uit Mechelen om 10h05
 • Meebrengen: modderbestendige stapschoenen en kledij aangepast aan de weersomstandigheden. Picknick en 1 € ronsergeld.
 • Verkeersinfo: het station van Bornem ligt op het spoorwegtraject Mechelen - Sint-Niklaas. AutoRonsers kunnen kosteloos parkeren aan het station.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet.

De Ronsers stappen een kleine variante van de alombekende “dodentocht” in een winterse omgeving. Benen insmeren is niet echt nodig. Bornem ligt geprangd tussen de Schelde en de N16 en heeft heel wat natuurpracht op zijn grondgebied. Het kasteel Marnix van Sint-Aldegonde ligt verscholen in het groen. Branst, Weert, Mariekerke, Sint-Amands wedijveren om de mooiste Scheldezichten. We stappen een 25-tal km langs een selectie van trage wegen, paadjes, wegeltjes en picknicken in de “Zates”, het bekendste cafeetje van Bornem en daterend uit 1938. Uiteraard kan een afscheidspint niet ontbreken in een van de gelegenheden in Bornem-dorp.

Februari
Za 17

t/m

Zo 18

Gaume - Saint-Walfroy (F)

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dag 1: 23 kilometer, 587 m klimmen, 446 m dalen. Dag 2: 22 kilometer, 338 m klimmen, 480 m dalen.
 • Samenkomst: aan het restaurant Nouvelle Hostellerie d’Orval om 10u15, vlakbij de abdij, op de N-88.
 • Verblijf: avondmaal, overnachting en ontbijt in de Gîte Etape - Ermitage Saint Walfroy. Route de Saint Walfroy, F-08370, Margut. De bedden zijn gedekt. Lakens meenemen hoeft niet. We slapen in twee- tot driepersoonskamers. Het gebied is muisstil en donker. Sterrenpracht gegarandeerd.
 • Verkeersinfo: kostendelend meerijden kan. Ten laatste een week voor vertrek bezorgen we je de deelnemerslijst om onderling verder af te spreken.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

Als de dagen net iets langer aanvoelen, gaan we de Gaume eens verkennen. Dat glooiende gebied met zijn prachtige cuesta’s en vergezichten deden we al even niet meer aan. Tijd om daar verandering in te brengen en ons te laten leiden langs mooie kerkwegels, afgezoomde weilanden en mummelende beekjes. Het oorlogsverleden zien we hier en daar nog in de vorm van een bunker, maar die garandeert dan weer een mooi uitzicht.

We gaan van het ene heiligdom naar het andere. Op zaterdag trekken we vanaf het kruispunt in Orval de natuur in: eerst langs wat betonbaantjes omdat het niet anders kan, later langs onverharde wegen. We stappen naar Herbeuval en Thonne-le-Thil en duiken daarna weer het bos in om dan het prachtige Provençaals aandoende Bièvres te bezoeken. Via het bos en een steile klim komen we aan de Ermitage die na lange tijd zonder gezeten te hebben, met E.H. Lucien Marguet opnieuw over een kapelaan beschikt. ‘s Avonds laten we ons verwennen door de culinaire en hemelse geneugten.

Op zondag volgen we eerst nog even de kamweg alvorens we ons naar benden storten. Via Auflance en Mogues naderen we stilaan de uitgestrekte bossen van Orval waar we, eens aangekomen op de parking, ons tegoed kunnen doen aan een plaatselijke trappist. Dat hij zal smaken, daar zijn we nu al zeker van. De zegen voor een behouden thuisreis krijg je erna.

November
Wo 1

Waals-Brabant

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 22 km.
 • Samenkomst: om 9u30 aan het station van Court-Saint-Etienne.
 • Meebrengen: stevig schoeisel (modder mogelijk in bos) en aangepaste kleding, boterhammen en drank, € 1 Ronsergeld. Als het café in Bousval er nog is, picknicken we er, anders vinden we er wel iets op.
 • Verkeersinfo: met de trein komen is aanbevolen en een weekendticket zonder uurbeperking is mogelijk! Voor wie met de auto komt: vlak voor de Belfiusbank (voor je aan het station komt) naar rechts, rond het plein rijden naar links en terug rechts (grote parking) of vlak na de overweg aan het station naar rechts (kleine parking). Het station bevindt zich links van de weg aan de overweg.
 • Deelnemen: aanmelden niet nodig maar mag.

Op Allerheiligen Waals-Brabant verkennen is geen slecht plan voor wie kennis wil maken met een prachtige streek, niet ver van gelijk welke plek in Vlaanderen. We beloven een afwisselende tocht en met wat geluk ook de resten van een warme nazomer.

Court-Saint-Etienne is een dorp dat getekend is door zijn industrieel verleden. Vooral de familie Henricot speelde daarin een grote rol. In de buurt van het station zien we nog enkele overblijfsels van industriële gebouwen van het begin van de 20e eeuw. Bij het verlaten van het dorp komen we langs het kasteel en het park Wisterzee. Al snel klimmen we langs een mooie holle weg aan de rand van een bos naar een plateau waar we een parklandschap aantreffen met vergezichten op de omgeving. Terug in het bos komen we voorbij een paar oude kapelletjes in natuursteen.

Na de volledig met klimop begroeide herberg la Pallande en de vroegere boerderij van het nabijgelegen Château de la Motte, klimmen we naar een mooi uitzichtspunt. We dalen terug af langs een smalle holle weg, steken het riviertje la Cala over en na weer wat klimwerk dalen we af naar Bousval waar we wellicht onze picknick zullen aanspreken.

Na de middag steken we de oude spoorlijn Wavre-Manage over (nu Ravel) en na het kasteel van Bousval klimmen we langs een schaduwrijke veldweg terug uit de vallei van de Dijle en komen boven op de kam op de oude Nijvelse weg. Rechts zien we de schilderachtige Chapelle du Try-au-Chêne. Nu volgen we de kam naar links waar we weer van mooie vergezichten genieten vooraleer we afdalen naar La Roche (en Brabant). We steken de Thyle over en doorkruisen la Roche langs allerlei kleine kerkwegeltjes. Via een bos komen we in Sart-Messire-Guillaume. De oude Ferme du Sart doet er dienst als school en vlak ertegenover klimmen we langs een oude kapel weer het bos in. Daarna komen we in een open landschap met enorme velden. Aan een mooie dreef met kerselaars draaien we een kasseiweg op die ons over het plateau in de richting van Court-Saint-Etienne voert. Langs een holle weg in een bosje bereiken we de Ferme Blanche en via de het mooie kerkje van Court-Saint-Etienne en het kasteel met park van de familie Goblet d’Alviella bereiken we terug ons vertrekpunt.

November
Za 11

Bassenge - Mont Saint-Pierre

Tochtbegeleiding: Erik Beerten

Tel: 0485 530 472

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 26 km
 • Samenkomst: om 10u15, Café L’Estaminet, Rue Royale 6, 4690 Bassenge.
 • Meebrengen: eten en drank voor ‘s middags en € 1 Ronsergeld. Een zaklamp voor wie eens in de mergelgrotten wil schijnen.
 • Verkeersinfo: auto: parking achter het politiekantoor, Rue Royale 4, 4690 Bassenge. Openbaar vervoer: Buslijn 76 van busstation Liege Gare Leopold nabij Liege Palais of van Herstal station naar Bassenge (Rue de Kanne). Vanuit Hasselt meerijden met de tochtbegeleider.
 • Deelnemen: aanmelden is niet nodig maar kan nuttig zijn.

De tocht gaat door een streek die gekenmerkt wordt door de Mont Saint-Pierre en de Vallée du Geer. Die lopen verder aan Nederlandse kant en heten daar Sint-Pietersberg en Jekerdal. Wij blijven aan de Waalse kant van de lange heuvelrug aan de hellende rand van de Maasvallei. Die hellingen en de kalksteen in de ondergrond zorgen voor een bijzonder landschap. De kalksteen wordt er al eeuwenlang ontgonnen. Tegenwoordig bovengronds voor cement. Op veel plaatsen komen wij langs ‘mergelgrotten’ van oude ondergrondse ontginningen. Wij passeren verschillende natuurgebieden, vaak op hellingen die ongeschikt waren voor landbouw of waar de kalksteen aan de oppervlakte komt. Vanuit Bassenge gaan we naar Wonck waarna wij de rivier Le Geer een stuk volgen. Op de uitzichtspunten in de streek valt telkens één bouwwerk bijzonder op: de merkwaardige Tour d’Eben-Ezer met bovenaan grote mytische dieren, gebouwd met vuursteen uit de groeve van de even merkwaardige bouwer/kunstenaar. Wij komen in de buurt van de toren aan de rand van Eben. Voorbij Eben loopt ons pad langs mergelgrotten waarvan eentje nog in gebruik als champignonkwekerij. Misschien kunnen wij er even binnen kijken. Wat verder lopen wij door het typische landbouwgebied met de grote akkers van de Hesbaye (Waals Droog-Haspengouw). Bij Lanaye komen wij aan een natuurgebied met verschillende mergelgrotten, hoog gelegen boven het Albertkanaal en met een mooi uitzicht op de Maasvallei. Wat verder bij de brug over het Albertkanaal komen wij langs een uitgegraven bunker en ook langs de ingang van een eveneens in de kalksteen gegraven verlaten tunnel van 1650 m die bij de aanleg van het Albertkanaal gebruikt werd om de grond af te voeren. En dan klimmen wij weer omhoog naar een natuurgebied met een meer dan een dozijn mergelgrotingangen langs elkaar. Daarna gaat het een heel stuk door een hellingbos tot aan een kalkgrasland dat lijkt op een bergweide. Het ligt achter de CBR, de grote cementfabriek. Voor we terug in Bassenge komen, lopen wij weer in open landbouwgebied en langs enkele actieve en verlaten groeven. Wij komen langs Hauts de Froidmont, een afgelegen gehucht met enkele huizen waarbij een middeleeuwse donjon die gebruikt wordt als kiekenkot. Het is een merkwaardige streek.

November
Wo 15

Oostende - Bredene, als de dijken breken…

Tochtbegeleiding: Jacky Mergaert

Tel: 0474 79 24 93 (alleen tijdens de tocht)

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 20 km, recreatief.
 • Samenkomst: om 10u00 aan The Sailor, Hendrik Baelskaai 33, Oostende. Het is het enig overgebleven visserscafé in de omgeving van de vismijn. Het café zal ‘s morgens open zijn voor koffie en toiletbezoek. Parkeren in de buurt. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in Hippo 12 in de Duindoornstraat 25 in Bredene. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: met de trein naar Oostende kan. Maar van het station naar de Oosteroever en de H. Baelskaai is het ong. 3 km te voet. Via de tram richting Knokke is het afstappen na 5 min aan de halte vismijn. Daarna nog 700 m stappen.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. Vermeld duidelijk dat je voor de R-tocht in Oostende kiest. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Als de dijken breken was eind vorig jaar een veelbesproken programma op de VRT, wat zou er gebeuren als de kust overstroomt? Op de wandeling houden we halt op de plaatsen die van betekenis zijn of waren in de zeewering en de overstroming in februari 1953. We baseren ons ook op de fiets- en wandelkaart (Bredene) ter zake.

Omloop 20 km, voormiddag, 11 km

We starten aan het enig overgebleven vissercafé The Sailor aan het visserijdok in Oostende. Weet dat je hier op Oosteroever bent en dat de stad Oostende hier aan gulzige stadsuitbreiding doet. We bereiken al vlug de Spuikom en houden even halt bij het Koninklijk werk Ibis Bredene en bij een gedenkplaat van de overledenen van 1 Februari 1953 die omkwamen bij een dijkbreuk. De Spuikom houden we voor bekeken aan de overkant bij de oesterkwekerij L’Ostendaise. We duiken nu het Parkbos of Het Kom-op-tegen-Kankerbos(je) in waar het in de winter even drassig kan zijn! Eenmaal uit het mooie bosje wandelen we via paadjes het Vicognepark binnen tot we na 7 km in het recreatiedomein Grasduinen een kraaknet toilet tegenkomen waar we even halt houden voor de hoge nood.

We trekken verder via het wandelpad tot aan het natuurgebied D’Heye waar we jammer genoeg moeten langs wandelen (en niet doorheen). Ons middagcafé, Hippo 12, (supporters­lokaal Peter Sagan) bereiken we na 11 km en een welverdiende verse soep of een streekbier zal smaken.

Namiddag, 9 km

Na de middag gaan we door een tunneltje de duinen in waar we over een verhard pad wandelen en na een lichte klim bereiken we het hoogste punt van Bredene: het Paviljoen die ons een mooi zicht geeft op de zee, het strand en de duinen. De afdaling brengt ons naar de Twins, een zeil-en surfclub, en nu lopen we richting Oostende langs de dijk tot we het voormalig Militair Hospitaal even van dichtbij gaan bekijken hoe het veranderd is in een mooi woonerf. Voor de liefhebbers: de kapel is nog te koop! Wat verder zien we het Fort Napoleon opduiken, in 1812 gebouwd door de Fransen ter verdediging van de Oostendse haven tegen Engelse invallen. De dijk brengt ons terug naar de zee en de Oostelijke Havendam waar we iets verder een mooi zicht op de stad Oostende hebben. We passeren Lange Nelle, de vuurtoren gekend uit de serie als de dijken breken, die tot 40 km ver te zien is, en we bereiken weer The Sailor voor de afscheidspint.

November
Za 18

t/m

Zo 19

Door de Hoge Venen van Jalhay naar Kalterherberg (D)

Tochtbegeleiding: Marc Vandemeerssche

Tel: 479 54 50 61

E-mail:

 • Type: rugzaktrektocht
 • Afstand: dag 1: 26 km, dag 2: 20 km.
 • Samenkomst: openbaar vervoer: Station Verviers - Centraal; we nemen de TEC-bus 390, Verviers - Rocherath van 9u45. Auto: parkeren in Jalhay dorp en dan te voet tot bushalte “Chateau Sage - Homme” ( 1 km ) of de bovenvermelde bus nemen in Jalhay om 10u01.
 • Verblijf: Hotel Hirsch te Kalterherberg in half-pension. We logeren er in 2-persoonskamers met sanitair op de gang. Lakens en dekens zijn voorhanden. Er werd gereserveerd voor 12 personen.
 • Verkeersinfo: trein naar Verviers waarna bus TEC 390 om 09u45. Auto: parkeren in Jalhay Centrum; zie samenkomst.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleider.

Van west naar oost door de Hoge Venen langs officiële en officieuze paden (wat had je gedacht?). Bossen van de Hoge Venen en prachtige landschappen, langs valleitjes met kabbelende beekjes… Misschien al een sneeuwlaagje als poedersuikerachtig toetje? Wie nog nooit kennis heeft gemaakt met de Hoge Venen krijgt hier een unieke kans!

Zaterdag: Jalhay - Kalterherberg (D), 26 km

Via Verviers bereiken we met de trein, bus en/of auto Jalhay waar de TEC-bushalte “Chateau Sage-Homme“ (N672) het startpunt betekent van deze 2-daagse staptocht. Aanvankelijk vordert de tocht, steeds bergop, met een Ardeens karakter richting la Grande Fagne; een venenplateau gemiddeld boven 600 m hoogte en beschermd natuurgebied. Het Amerikaans monument verhaalt een van de zovele militaire vliegtuigcrashes uit de Tweede Wereldoorlog. Afhankelijk van de modderdiepte (hoogte) met de bovenrand van de botinnen als referentie stappen we doorheen de Sarts Luro of mooi er omheen! Na een schietgebedje aan Chapelle Fischbach benutten we onze picknick aan of in de Baraque Michel op een hoogte van 674 m. Het vervolg van het traject is wellicht meer bekend: via de populaire knuppelpaden vinden we de bovenloop van de Helle tot de GR 573. Vanaf nu wordt het wandeltrajekt wat “geciviliseerder” om voor donker onze overnachtingsplaats te bereiken via Kaltenborn, Schwarzbach, Kuchelscheid en uiteindelijk Hotel Hirsch in Kalterherberg: een klein, ouderwets hotelletje naar Duitse stijl afgestemd op Eifel/Venentoerisme. We overnachten er in 2-persoonskamers.

Zondag: Kalterherberg - Rocherath, 20 km

Vandaag is het landschap totaal verschillend met gisteren. Het kale landschap oostwaarts van Kalterherberg ruimt plaats voor het Naturschutzgebiet Perlenbach-Fuhrtsbachtal. De narcissen gaan we er nu niet aantreffen maar het blijft ook in de herfst een mooi wandelgebied. We zoeken de Belgische grens op, ronden de hoogten van Eschkopp naar de Holzwiesbach en zorgen ervoor oostwaarts te blijven van het militair domein van Elsenborn. Het gaat vanaf nu steeds zuidwaarts door bos en dal en zo bereiken we Krinkelt en Rocherath waar de bus van 16u15 ons terugbrengt naar Verviers via Jalhay. De volgende bus is om 19u15!

November
Zo 19

Langs trage wegen tussen Elewijt en Kampenhout

Tochtbegeleiding: Jan Cornelis en Geertje Ulser

Tel: 015 27 19 50, 0495 77 82 51 of 0495 52 23 59 (gsm nummers enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 à 16 km.
 • Samenkomst: we vertrekken om 10u45 vanop de parking van het do­mein Hofstade, op de hoek van de Tervuurse Steenweg en de Robert Schumanlaan (de N276 die van de afrit 11 van de E19 richting Schiplaken loopt).
 • Meebrengen: picknick voor ‘s middags.
 • Verkeersinfo: vlak bij de afrit 11 op en E19 (tussen Mechelen en Brussel). Met het openbaar vervoer: de parking ligt aan de halte Elewijt, Hofstade Strand op de buslijnen 280 of 501.
 • Deelnemen: aanmelden mag, maar is niet verplicht

Voor wie in november een frisse neus wil halen, maar op een gezapige manier, zijn de trage wegen in Vlaams-Brabant en aanrader. We kuieren (zowel wat afstand als tempo betreft) door een dorpje, er zijn bossen en velden, hier en daar een kasteelpark, veel kerkwegels, kortom een verborgen parel.

We vertrekken vanaf de parking van het Bloso domein Hofstade, vlakbij de afrit 11 van de E19. De eerste kilometers gaan door bebouwd gebied, langs het park van Kasteel Diependaal naar het centrum van Elewijt. We hopen hier een café te vinden om te picknicken.

Voorbij Elewijt volgen we even de Barebeek, steken het Moorbos door en gaan via de Kampenhoutse voetweg en de Sint Servaes Kerkwegel, net naast het gehucht Bergheid, naar het Steentjesbos. We gebruiken zoveel mogelijk de trage wegen (voornamelijk kerkwegels) die hier in de streek nog dik gezaaid en toegankelijk zijn. We kiezen er bewust voor om zowel de afstand als het tempo zeer gezapig te houden.

November
Za 25

Herzele, windmolenwandeling

Tochtbegeleiding: Anneke Vanden Bergh

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 18 km
 • Samenkomst: op het kerkplein van Herzele om 10u15. We vertrekken stipt om 10u30.
 • Meebrengen: € 1 Ronserbijdrage, picknick en drank voor de dag, regen­kledij, goede wandelschoenen
 • Verkeersinfo: voor wie graag met het openbaar vervoer reist: er is om het uur een bus vanuit Gent -
  St.-Pieters naar Herzele.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet, maar is welkom bij de tochtbegeleidster. Zo weet ik wie ik kan verwachten.

Op deze misschien wel gure novemberdag maken we de wandeling niet te moeilijk en niet te lang. Herzele is een gemeente die kan prijken met heel wat erfgoed. Daarnaast komt deze wandeling komt ook door de landelijke dorpen Ressegem, Woubrechtegem en Aaigem. Het is een lichte wandeling op goed begaanbare paden en wegen. Tussen Ressegem en Aaigem is het parcours bebost maar het overgrote deel van de wandeling loopt door open landschap. De blikvangers zoals kastelen en windmolens laten zich van ver bewonderen.

We vertrekken op het kerkplein. Eerst en vooral bewonderen we de prachtige Sint-Martinuskerk, de oude burchtruïne, de artisanale brouwerij de Ruyck (biershop open tot 12u00), het Schepenhuis (met een gerestaureerde schandpaal!). We wandelen over de mooie kasteeldreef met eiken en linden. We krijgen zicht op het kasteelpark met vijver. Er is zelfs een ijskelder die nu dienst doet als woonplaats voor de vleermuizen. Op het einde van de wandeling krijgen we een goed zicht op het kasteel zelf. In Ressegem is er een raar erfgoed: de motte achter de pastorie, een heuvel van 17 meter diameter met een vijver errond, (een herinnering aan een middeleeuwse burcht). Op het dorpsplein van Woubrechtegem (het rustigste dorp van Vlaanderen!) herinnert een kapotte zuil aan Gasparo Pagani, een Italiaanse politieke vluchteling en wiskundige markies die in Woubrechtegem de liefde, en dus ook de dood, vond. Het dorpsplein van Aaigem met zijn driehoekige vorm is een mooi voorbeeld van een Frankische dries: de hoeven werden langs de zijden van de driehoek gebouwd en het vee werd ’s nachts binnengehaald op het plein. Net voor we Aaigem bereiken loont het zeer de moeite om even een hoekje om te lopen: in Opaaigem kan je uit een automaat lekkere hoeveproducten van boerderij ’t Oud Hof kopen. Drie beken kruisen ons pad: de Steenbeek, de Holbeek en de Molenbeek. De watermolens van vroeger zijn bijna allemaal verdwenen, tegenwoordig zijn het de windmolens die fier met alle aandacht gaan lopen. Afsluiten doen we met een frisse pint of een warme choco in één van de vele cafés van Herzele.

December
Za 2

Van Tienen naar Jodoigne

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: ongeveer 20 km. Inkorten kan.
 • Samenkomst: om 10u00 in de hal van het station van Tienen.
 • Meebrengen: schoeisel en kledij aangepast aan het weer (modder mogelijk!), boterhammen en drank (bij doenbaar weer eten we buiten), € 1 Ronsergeld, wat kleingeld voor op café, een zakje voor je afval. Een Lijnkaart als je er een hebt. Geen honden.
 • Verkeersinfo: vanuit Jodoigne kunnen we om het uur met een bus van de Lijn terug naar Tienen.
 • Deelnemen: aanmelden hoeft niet maar mag.

Van het Vlaams-Brabantse Haspengouw naar het Waals-Brabantse door een heuvelend landschap.

We verlaten Tienen en lopen parallel met de Grote Gete die we af en toe te zien krijgen. Een eerste blikvanger is de Sint-Servatiuskapel in Rommersom die ooit te koop stond. Verder komen we langs Hoegaarden gekend vanwege zijn witbier, zijn tuinen en de imponerende Sint-Gorgoniuskerk die getuigt van de vroegere rijkdom van dit dorp. Net buiten Hoegaarden lopen we even op de oude spoorlijn naar Namen, langs enkele visvijvers en zijn we al dadelijk op Waals gebied. Dan komen we in Zétrud-Lumay (Zittert-Lummen ) en duiken we weg in een geheimzinnige holle weg. Het volgende dorpje heet Sainte-Marie-Geest en wat verder ligt Saint-Jean-Geest. Door het gebruik van de witte Gobertangesteen hebben de dorpen in de streek iets Provençaals. Na een paar km door heuvelende akkers en langs een indrukwekkende vierkantshoeve komen we in Jodoigne aan dat in het Nederlands Geldenaken heet. Een leuk stadje met schilderachtige straatjes rond de kerk en de nodige gelegenheden voor een afscheidspint.

December
Vrij 8

t/m

Zo 10

Vergnies

Tochtbegeleiding: Jurn Verschraegen en Linda Van Schel

Tel: 015 33 72 94 of 0473 48 94 72 (enkel de dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptochten
 • Afstand: twee keer ongeveer 21 kilometer. Op vrijdagavond voor wie wil en als het weer het toelaat: korte (wandel)groet aan de maan.
 • Samenkomst: om 19u30 aan de gite. Later aankomen is geen probleem, geef gewoon een seintje.
 • Verblijf: Gite d’Etape de Vergnies, Rue Prestemont 5, 6440 Vergnies.
 • Deelnemen: contacteer de tochtbegeleiders.

De Ronsers waren ooit in Vergnies, jaren geleden. Vandaag gaan we er terug naartoe. We zijn in Henegouwen en dat merk je eraan: we komen er weinig toeristen tegen. De streek is lichtgolvend en er is afwisselend bos en veld en af en toe adert een riviertje zich door het landschap. Doordat we in een gite van CBTJ logeren met zelfbeheer, kunnen we al van vrijdagavond starten. Het weekend zal dus net iets langer aanvoelen én des te origineler zijn. We komen aan op vrijdagavond en genieten er nog eerst van een maaltijd om het weekend goed in te zetten.

Op zaterdag stappen we, na het ontbijt, bijna 21 kilometer en blijft het hoogteverschil beperkt tot 280 meter. Vanuit het groepsverblijf vertrekken we tegen 9u00 richting Renlies en vinden er de GR129 op ons pad. Gegidst door de wit-rode aanduidingen, bereiken we Solre-Saint-Géry en kruisen er een oude spoorwegbedding. In de buurt van Beaumont verlaten we de GR en zetten we koers naar Barbençon om dan tijdig aan te komen voor het aperitief en de avondmaaltijd die we met vereende krachten klaarmaken. Na een verkwikkende nachtrust (het kan er ontzettend stil zijn!) en een goed ontbijt zetten we koers naar het oosten. Ook hier komen we weer gedeeltelijk op het traject van de GR 29 en hebben we 280 hoogtemeter te overbruggen. We steken de Rue de la Ferme de Sept Anes over en zetten dan koers naar Boussu-lez-Walcourt en Silenrieux. We zijn volop in het gebied van l’Eau d’Heure, volgens Landal, de uitbater van het vakantiepark een unieke locatie met de beste braadkippen van het hele land… We slaan de kip over en zetten koers na de stuwdam naar het Lac de Féronval en nadien terug Vergnies. De tocht is goed voor iets meer dan 21 km wandelplezier.

December
Za 16

Tocht in de duisternis

Tochtbegeleiding: René Brynaert

Tel: 016 40 66 30

E-mail: (niet voor snel antwoord)

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 12 km maar halfweg afhaken kan.
 • Samenkomst: enkel voor de avondtocht: samenkomst om 16u30 stipt bij het wachtlokaal van De Lijn bij het station van Leuven. Voor de stadswandeling in de namiddag samenkomst om 13u30 op dezelfde plaats,
 • Meebrengen: aangepast schoeisel (modder mogelijk) en kledij, wat mondvoorraad en drank, 1 € Ronsergeld, een zaklamp. Geen honden.
 • Verkeersinfo: we zorgen ervoor dat je rond 21u30 terug bij het station van Leuven bent.
 • Deelnemen: aanmelden mag maar hoeft niet. De bedoeling is om volop te genieten van het nachtelijke landschap en ook van de stilte. Daarom mag de zaklamp alleen in geval van nood gebruikt worden en verwachten we dat jullie zo stil mogelijk zouden zijn.

Donkere bossen, schemerige velden, rare geluiden in het struikgewas, onheilspellende schaduwen en een magische sfeer. Naar jaarlijkse gewoonte gaan we op zoek naar de donkerste wegen in de omgeving van Leuven. Deze keer moeten we zelfs niet rekenen op enig licht van de maan want twee dagen later is het nieuwe maan. Het gebied dat we doorkruisen bevindt zich ten westen van Leuven. We stappen (strompelen?) door de Koeheide, Bertembos, het Kastanjebos en door de velden ertussen. Bij een wolkenloze hemel zullen we een mooie sterrenhemel te zien krijgen.

Zal de bosuil zich laten horen?

Voor wie al na de middag naar Leuven wil komen voorzien we een kleine wandeling in de stad langs minder gekende plaatsen en monumenten. We kunnen bijvoorbeeld de Sint-Geertruikerk bezoeken waar een indrukwekkend gebeeldhouwd koorgestoelte met tientallen Bijbelse taferelen zeker de moeite loont. Ook de Keizersberg kunnen we bezoeken en een kijkje nemen in de abdijkerk met haar prachtige glasramen waarin taferelen uit de Apocalyps werden afgebeeld. De Kruidtuin kan ook en een gezellig cafeetje voor de avondtocht mag ook. We stellen ter plaatse een programma voor om enkele uren aangenaam door te brengen.

December
Wo 20

Ingelmunster - Ooigem, verkenning van Otteca

Tochtbegeleiding: Luc Delodder

Tel: 0479 55 43 43

E-mail:

 • Type: midweekstappen
 • Afstand: 18 km, recreatief.
 • Samenkomst: samenkomst vanaf 9u30 en start om 10u00 aan cafe De Wante, Gentstraat 218, Ingelmunster. Het café zal ’s morgens open zijn voor koffie en toiletbezoek. Parking aan het café. Controleer voor eventuele late wijzigingen. Op tijd komen is hoffelijk, er wordt niet gewacht op laatkomers.
 • Meebrengen: eigen picknick voor in de sporthal in Ooigem. Drank voor onderweg. We nemen onze lunchafval mee in de rugzak.
 • Verkeersinfo: Café De Wante ligt pal op de grens met Oostrozebeke langs het kanaal. De Gentstraat Ingelmunster wordt er Kanaalweg Oostrozebeke.
 • Deelnemen: aanmelden uitsluitend op de berichtenpagina. De bijdrage van € 2 wordt onderweg afgehaald. Gezelschapsdieren zijn niet toegelaten.

Wij wandelen in Otteca, een wijk gelegen op de gemeentegrenzen van Wielsbeke - Ingelmunster - Harelbeke - Oost­roze­beke. Dit hooggelegen gebied, 30 m boven de zeespiegel, is in de volksoverlevering de plaats van allerlei sagen en legenden, bevolkt door kabouters en witte wasvrouwen. Wie weet wat wij bij mistig weer niet allemaal ontdekken… Bij helder weer wordt de Muizelmolen ons oriëntatiepunt. De molen zien we vanuit alle windrichtingen. Het wordt een wandeling over rustige, verharde wegen, afgewisseld met aardewegen en stappaadjes. Het kanaal is ook nooit ver af en wij stappen dan ook enkele kilometers in de voetsporen van de ketsers (boottrekkers).

December
Za 23

Van koud en nat naar de warmste - MFL-wandeling

Tochtbegeleiding: Carlo Uyttendaele

Tel: 0493 55 80 15

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 15 - 20 km
 • Samenkomst: parking 2, Zwembad, Provinciaal Domein Puyenbroeck, Puien­donkdreef, Wachtebeke om 10u00 uur.
 • Meebrengen: boterhammetjes voor ‘s middags (met consumptie in lokaal café) en 1 € Ronsergeld. Goed waterdicht schoeisel.
 • Verkeersinfo: openbaar vervoer: Bus 76 (nr 121) vertrekkende 09u02 Gent-Dampoort naar Wachtebeke, halte Zwembad om 9u48. Terug bus 76 om 17u09 (550) of 18u19 (590) aan Zwembad richting Gent-Dampoort (18u24 of 18u56). Graag zelf nog eens checken kort vooraf. Tochtbegeleider (en anderen (?)) kunnen op vraag langsrijden langs station Lokeren (± 9u25).
 • Deelnemen: Aanmelden is niet nodig.

We gaan nogmaals de omgeving van het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke richting Eksaarde verkennen langsheen een kronkelende Zuidlede en terug door een ruilverkaveling en boshoek Puyenbroeck. Doel is om te eindigen aan het ‘Music For Life’-evenement waar nog kan nagekeuveld worden door de geïnteresseerden. Of er een verrassingsact is, is volledig voor rekening van StuBru.

Om 10u00 vertrekken we op Parking 2 (Zwembad) van het Provinciaal Domein Puyenbroeck waarbij we ons langs een wandelpad met aan de linkerzijde de laaggelegen meersen en rechts de Zuidlede richting Eksaarde begeven. Na de middagpauze binnen in café keren we terug langs enkele ruilverkavelingswegen om nog een lusje ‘bos’ erbij te nemen in de zuidelijke regio van het Domein en dan (vermoedelijk) in de richting van de Music For Life-klanken dat dit jaar voor de 1ste maal hier doorgaat. Een sneeuwlandschap wordt verkozen boven enkele winterse regenbuien. Maar zijn we Ronser of zijn we Ronser…

December
Di 26

Rondom het Donkmeer

Tochtbegeleiding: Kathleen De Rycke

Tel: 09 252 15 54 of 0472 72 47 22 (graag enkel op dag zelf)

E-mail:

 • Type: dagstaptocht
 • Afstand: 16 km
 • Samenkomst: om 10u30 aan de Bareldonkkapel hoek Donklaan/Jachtstraat - Berlare. Er is voldoende parkeerplaats.
 • Meebrengen: picknick en (warme) drank voor onderweg. Bij het opstellen van de tekst was de tocht nog niet voorbereid, hou er dus mogelijks rekening mee dat het plaatselijke cafetaria niet open is. Wees dus voorzien op mogelijks boterhammen in openlucht! Stevig schoeisel en evt iets om op te zitten voor de picknick in open lucht!
 • Verkeersinfo: wie met de auto via de E17 afrit 12 Lokeren komt kijkt vooraf best na of de afrit Lokeren reeds terug opengesteld is!
 • Deelnemen: indien mogelijk tot een seintje mocht je van plan zijn te komen!

De Ronsers struinen op tweede Kerstdag langs het Donkmeer in de buurt van Overmere. Traditioneel is dit een dag die de Ronsers niet binnen houdt. Ook nu lokken we je uit je tent door naar een mooi stukje Oost-Vlaanderen te komen. Zestien kilometer is een haalbare kaart na de kerststronk! Waar wandelen we alweer? O ja, aan het Donkmeer met een wateroppervlakte van circa 86 hectare. Het is daarmee, na het Schulensmeer, grondgebied Herk-de-Stad/Lummen (provincie Limburg), het tweede grootste meer in Vlaanderen. De diepte is gering en bedraagt maximaal 3,20 meter. Van het gebied is 30 hectare beschermd natuurreservaat, dat sinds 1993 wordt beheerd door de vzw Durme. Bij het meer bevindt zich een eendenkooi. Tienduizend jaar geleden vloeide de Schelde nog rond de zandduinen van Bareldonk, maar doorheen de tijd verlegde de rivier verschillende keren haar loop door te meanderen. Wanneer dergelijke meander onder het geweld van stromend water werd afgesneden, bleef een hoefijzermeer achter. Daarin kon de plantengroei zijn gang gaan en het ondiepe water werd met halfrot materiaal opgevuld. Aan het einde van de zeventiende eeuw begon men in dergelijk hoefijzermeer in Berlare veen te delven. De grootschalige vervening ging daar door tot ver in de negentiende eeuw.

Bareldonkkapel, onze vertrekplaats

De bouw van de verre voorloper van de Bareldonkkapel situeert zich in het begin van de 14de eeuw, toen hier bedevaartsoord Onze-Lieve-Vrouw ter Groenestraete ontstond, dat vooral druk bezocht werd in tijden van hongersnood en pest. Tegen 1774 was de kapel getransformeerd naar rococostijl en was ze ondertussen ook reeds toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Smarten.

Gratiebossen

Befaamde bewoners van het Gratiebossen waren de bende van Jan Praet, overdag huis aan huis verkopers en ‘s nachts pleegde ze overvallen op een huis waar ze overdag waren geweest. Men overviel ook voorbijgangers in het bos. De naam van het bos dateert uit deze periode, de rovers beroofden de voorbijgangers namelijk zonder gratie. Tot in 18de eeuw was het Gratiebos een groot en uitgestrekte bos, vanop de Kouter in Zele tot diep in Overmere.

Stapelplaats aan de sluis op Den Berlear

Deze overbrugging en kaaien dateren van voor 1644, de overbouw (stapelhuisje) dateert van voor 1878. Deze plaats werd tot 1930 gebruikt voor de aanvoer van mest, aal, stro en bouwmaterialen.

Riekend Rustpunt

Het Riekend Rustpunt is een klein museum aan Het Sluis in Berlare. Het Riekend Rustpunt toont de bezoeker informatie over het transport van mest en beer over water van de stad naar het platteland. Er is een permanente tentoonstelling opgesteld: Van stadsstront naar zandgrond.

Arsène Goedertier, hoofdverdachte van de diefstal op de Rechtvaardige Rechters in Gent, begon zijn kunstopleiding in Berlare. Hij was er bevriend met Honoré Coppieters die later bisschop in Gent zou worden. En uit zijn kathedraal zou Arsène een deel van het Lam Gods stelen. Een merkwaardig toeval? Maar net als bij de Bende wisselden hier de meeste betrokkenen al het heden met het eeuwige.